DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica már tudja furcsa kicsúszásának okát

Először mindenki számára vezetői hibának tűnt, ám maga Robert Kubica is csak később jött rá, hogy valójában Kevin Magnussen pár másodperccel korábbi pályaelhagyása miatt csúszott ki.

A Haas dán pilótája évek óta rengeteg balhéba belekeveredik a pályán, de a jelek szerint még akkor is képes karambolt okozni, amikor egyébként semmi rosszat nem tesz. A második szabadedzés elejére teljesen felszáradt a pálya aszfaltozott része, a kerékvetőkön azonban még állt a víz. Magnussen egy apró hiba miatt az átlagosnál sokkal jobban ráment a hármas kanyar rázókövére, ezzel az ott levő vizet vastagon fel is vitte a pályára.

A nem sokkal mögötte érkező Robert Kubica erről mit sem tudott, gyorskörét megkezdve beletaposott a gázba, a nedves részen azonban váratlanul kitört a Williams, a korrigálás eredménye pedig a jobb oldali védősávnak csapódás lett. Mivel délelőtt eleve nem a lengyel ült az autóban, így a 2008-as Kanadai Nagydíj győztese mért kör nélkül fejezte be a pénteki napot.

„Eleinte nem is értettem, mi történt. Egészen aljas módon tört ki az autóm egy váratlan helyen. Csak amikor utólag visszanéztem az ismétléseket, akkor láttam, hogy néhány másodperccel előttem az egyik Haas ment keresztül a rázókövön. Egészen szélesen tudott csak elfordulni, ezzel pedig rengeteg vizet hordott fel a pályára, ahogy az a videofelvételeken is látszik” – magyarázta csattanása okát Robert Kubica.

Magnussen hibázott, felhordta a vizet a pályára, Kubica ezen csúszott meg


„A bal első kerekemmel rámentem a vizes részre, amin megcsúszott az autó, sajnos már túl késő volt korrigálnom. Mindez kiegészülve azzal, hogy kemény keverékű abroncsokon voltam kint, még csak az első körömet kezdtem hideg gumikon, azt eredményezte, hogy a falban kötöttem ki.”

„Annyira felkészületlenül ért, hogy teljesen lesokkolt, hogy mi is történhetett. Igaz, nehéz is lenne olyan szituációra felkészülni, amit nem lehet megelőzni, számomra rettentően szerencsétlen baleset volt. Csak akkor értettem meg az okát, amikor visszanéztem a lassításokat. Azt gondoltam, valami hirtelen elromlott az autón, de nem romlott el semmi, csak arra az apró vizes területre hajtottam rá és elvesztettem az irányítást a Williams felett.”

„Kívülről nagyobbnak tűnhetett az ütközés, de a felfüggesztés és a gumik nagymértékben elnyelték a csattanás erejét, nem kaptam túl nagy ütést, semmi komoly gond nincs. Az viszont nem könnyíti meg a helyzetemet, hogy pénteken egyetlen kört sem tehettem meg, jócskán lesz dolgom szombaton” – fogalmazott Kubica.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: