DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Wolff: Nem biztos a Mercedes jövője az F1-ben

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff beszélt arról, hogy bár jól haladnak a 2021-es autókról és az új Concorde-egyezményről szóló tárgyalások, mégsem magától értetődő a domináns csapat jövője.

Az Ezüst Nyilak és a Liberty Media jelenleg is tárgyalásban állnak a jövőbeli kereskedelmi jogokkal kapcsolatban, így Toto Wolff leszögezte, hogy még korántsem biztos a márka maradása az F1-ben, mint gyártó, noha mégis ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

„Minden jel arra mutat, hogy maradunk, de ez még nincs kőbe vésve” – mondta a Motorsportnak Wolff. „Az új Concorde-egyezmény megvitatásának kellős közepén tartunk. Ezzel együtt - de ettől függetlenül – az új autók irányelveit is szeretnénk meghatározni, illetve megvizsgálni a lehetséges hatásait a Formula-1-re.”

„Milyen irányba fejlődik az autóipar? Milyen formában releváns azt mondani, hogy az F1 még mindig egy szórakoztatási és fejlesztési felület is? Olyan márkaként, akiknek az első autója is egy sportjármű volt, itt akarunk-e maradni a továbbiakban is? Ezek mind olyan kérdések, melyek befolyásolni fogják a döntésünket.”



„Két út van. Az egyik a Ferrarié, akik azt mondják, hogy örökké itt lesznek és utcai autókat is fejlesztenek, a másik pedig az, hogy ha egy márka sorozatos sikereket ér el, akkor már nincs mit bizonyítania, így onnantól kezdve inkább valami mást fognak csinálni. Mindkettő teljesen érthető stratégia.”

Toto Wolff hétfőn jelentette be, hogy hosszú idő után kihagy egy Formula-1-es versenyhétvégét, mondván „fontosabb dolga lesz Európában”. Szerinte a folytonosság az, ami az emberek fejében összekapcsol valamit valamivel, még akkor is, ha jelen pillanatban nem ér el sikereket valaki.

„Ha megkérdezzük az embereket, hogy mely F1-es csapatok voltak a legsikeresebbek, mindenki egyből rávágni, hogy a Ferrari. Ez amiatt van, mert ők 50 éven át ott tudtak lenni a tűz közelében. Manapság minden olyan rövidéletű, így ez a folytonosság számukra sokkal többet ér a sikereknél is.”

„Természetesen mi is egy sikerekhez szokott csapat vagyunk, és valahogy mindig fent kell tartanunk az elvárásainkat, miközben azzal is számolnunk kell, hogy nem nyerhetünk minden éven. Ez nem könnyű, és magammal kell kezdenem: hogyan tudnám megtartani ezt a sikeréhséget?”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: