DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Olasz sajtó: Pórázon kell tartani Verstappent

A holland F1-es pilóta rendesen felbőszítette az újságírókat, amikor a Ferrarit bizonyíték nélkül csalással vádolta. A vörösök hazájában többen ellenszenvesnek, sportszerűtlennek nevezték a pilótát.

Ezen a héten is volt mit megemésztenie az olasz újságíróknak, miután múlt hétvégén Max Verstappen a Ferrari hirtelen tempóvesztésére röviden úgy reagált, „ezt kapják a csalók”. A kijelentés még a pilóta édesapja szerint is erős volt, hát még a szenvedélyes itáliai zsurnaliszták szerint, akik véleményei közül a PlanetF1 gyűjtött össze néhányat.

 verstappen-portre-rugp-20191



Mauro Forghieri, a Formulapassion.it írója szerint a holland egy kiemelkedően sikeres pilóta lehet, de egy megosztó személyiség. „Verstappenre egy új Formula-1-es világbajnok prototípusaként tekintek, aki egyben ellenszenves is, legalábbis számomra. Egy igazi bajnok, egy közszemélyiség nem fejezheti ki magát ilyen módon, nem kritizálhat így másokat. Ha nincs bátorsága alátámasztani a kijelentését, akkor inkább hallgasson.”

Az Autosport arról írt, hogy büntetni kellene az ilyen jellegű megnyilvánulásokat. „Az autóversenyzés nem politika. A vélemény itt nem számít, csak az igazság, ami hiteles és gyors módszerekkel alátámasztható. Ha valaki ebben a világban csalásra gyanakszik, két másodpercen belül panaszt tesz [az FIA-nál]. Verstappen sportszerűtlenül viselkedett, amikor bizonyíték nélkül súlyos kijelentést tett. A labdarúgásban az ilyet súlyosan büntetnék – jó lenne, ha az F1 hasonlóan működne.”

A Motorsport olasz kiadásának szerkesztője, Flavio Vanetti egészen odáig ment, hogy szerinte hiányzik a póráz a holland nyakából. „Maxben ott van a személyiség, a keménység és egy jó adag cinizmus is – ebben a tekintetben Michael Schumachernél is ’teljesebb’. Most viszont túlzásba esett, ami azt a benyomást kelti, hogy pórázon kellene tartani.”

A FormulaPassion írója szerint Verstappennek tanulnia kellene Lewis Hamiltontól, aki sokkal kifinomultabban tudja kifejezni magát, amikor kritikáról van szó. „Amikor 2018-ban [Sebastian] Vettel nyert Spában, az aktuális világbajnok úgy fejezte ki magát, hogy a ferraris különböző trükkökhöz folyamodott. Ez nem feltétlen jelentette azt, hogy csalásvádról van szó. Talán nem véletlen, hogy Lewis Hamilton a második F1-es szezonjában vb-címet nyert, miközben Max öt után is csak kergeti azt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: