DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Formula-napló: Lapos hangulat a texasi napsütésben

Nem könnyű, de megpróbáljuk: a formula.hu napló formájában igyekszik hangulatjelentést adni az USA Nagydíjról, egyenesen Austinból. Nagy vonalakban ilyen volt a szombati nap a COTA-n a mi szemszögünkből.

9:00 Az előző néhány jéghideg nap után végre napsütéses reggelre ébredünk és már a hotel halljában kézzelfogható jelét kapjuk annak, hogy az F1 népszerűsége javul az Egyesült Államokban. Csapatos sapkák és hollandus oroszlánjelmezek szurkolókon, mégpedig amerikai drukkereken!

11:00-13:00 Vegyülés a forgatagban, információcsipegetés, mivel a szombati program erősen csúsztatott. Az utolsó szabadedzés 13 órakor indul, így mindenkinek jut ideje arra, hogy vegyüljön a paddockban. Hogy mi a téma? Elsősorban az, hogy a Mex-Tex, azaz a mexikói-texasi dupla forduló alaposan lefárasztott versenyzőt, mérnököt, szerelőt, médiamunkást – egyszóval mindenkit.

14:15 Leclerc FP3-as kálváriája után Jock Clearrel, a pilótát segítő főmérnökkel futunk össze, aki siet ugyan, de megerősíti: nem kell komolyabb következményektől tartani.



15:00 Egyre jelentősebb a forgatag: bár a Circuit of the Americas a semmi közepén található, szemmel is jól látható, hogy sok néző érkezett a helyszínre –a  szervezők telt házat kommunikálnak szombatra. A lényegen ez sem változtat: a futam hangulata sehol nincs a mexikóvárosi viadaléhoz képest.

16:15 A Q1 eseményeit a Pirelli messze földön híres vendégszeretetét élvezve, egy kellemes ebéd közben figyeljük. Menet közben lehuppan mellénk az immáron elsősorban vloggerként funkcionáló 2016-os világbajnok, Nico Rosberg, aki izgatottan figyeli, hogy mi történik azon a pályán, ahol nyerni sosem tudott, viszont háromszor végzett a 2. pozícióban. A pole-esélyeket firtató kérdésünkre zavartan böki oda, hogy „Hamilton, tuti!”, ám jóslata nem igazolódik be. Nagyon nem…

17:00 Bottasé a pole, Hamilton sehol – a hatodik vb-címére hajtó brit csupán az 5. helyet tudja megszerezni az időmérő edzésen, amelyre felhördül a sajtóterem. Mi több, a brit érdemi magyarázattal sem nagyon tud szolgálni a történtekre: „Egyszerűen nem tudtam összerakni a kört” – fogalmazott a pilóta, aki „az utóbbi időszak legpocsékabb időmérőjének” titulálja az austinit. Megjegyzi azt is, hogy vasárnap egyáltalán nem lesz könnyű dolga, mert „Valtteri, a Ferrari és a Red Bull is komoly kihívást jelentenek, ha át akarom verekedni magam rajtuk.”

17:45 Az év egyik fénypontja, legalábbis számunkra: találkozó, interjú és egy csipetnyi móka 1978 világbajnokával, Mario Andrettivel, az utolsó amerikai F1-es vb-elsővel. „Magyarország? Valamilyen rejtélyes oknál fogva sajnos még nem voltam ott, de hidd el, nagyon vágyom hozzátok. Hátha valamikor a közeljövőben összejön – mint ahogyan most ez a találkozás!” – mondja a 79 esztendős legenda, akivel egyebekről is beszélgettünk – részletek hamarosan a formula.hu-n!

18:30 A szokásos pilótainterjúk sorába Ricciardo csempész némi színt, az időmérőt a 9. pozícióban záró pilóta a „Single Ladies” című dalt dúdolva ül le a kerekasztal beszélgetésre, amelyet azzal indít, hogy Austinban szerencsére sok a felsőoktatási intézmény, így reményei szerint az esti buliban sok csinos lánnyal is találkozhat majd. Az ausztrál beszél egyedi sisakfestéséről is, amelyet a helyi egyetemi amerikaifoci-csapatnak, a Texas Longhornsnak tisztelegve készíttetett. „Imádom, ahogyan itt Amerikában a sportokat művelik és kezelik. Örülök annak is, hogy jelenleg az F1 is hasonlóval próbálkozik” – fogalmaz a Renault mindig mosolygó versenyzője.

19:00 Az esti jövés-menés és beszélgetések során természetesen szóba kerülnek a csütörtökön bejelentett 2021-es szabályok, amelyekkel kapcsolatban egyre markánsabb vélemények alakulnak ki. A kisebb csapatok természetesen ugyanazt várják az új regulacsomagtól: „hogy mit? Lehetőséget! Lehetőséget arra, hogy felzárkózzunk és közelebb kerüljünk az élmezőnyhöz” – feleli a formula.hu kérdésére a jelenleg sereghajtó Williams technikai vezetője, Dave Robson.

20:00 A paddock elcsendesedik és lassan kiürül, azonban tömegek tartanak még mindig a Circuit of the Americasra az esti koncert miatt. Míg pénteken az Imagine Dragons muzsikált az érdeklődőknek, addig szombat este Pinké a nagyszínpad.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: