DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Egyelőre leszavazták az időmérős futamokat

Sajtóértesülések szerint a csapatok nem egyeztek meg egyhangúlag abban, hogy az F1 jövőre három versenyhétvégén kvalifikációs versenyt rendezzen, ám ezzel még nem ért végére az ügy.

A Formula-1 képviselői az FIA-val és az F1 csapataival tegnap összeültek Párizsban, hogy bizonyos 2020-as változtatásokról döntsenek. Ezek egyike a kvalifikációs futamok ötlete, amely arról szólna, hogy jövőre három előre kiválasztott pályán a klasszikus időmérő edzés helyett egy rövid futamot rendeznének a vasárnapi rajtsorrend eldöntésére. Ezen a pilóták a bajnokság állásának fordított sorrendjében sorakoznának fel, a helyszínek pedig a Francia, a Belga és az Orosz Nagydíjak lennének.

 f1-2019-start-japan1



Egy ilyen szűk időtávon belül bevezetett változáshoz a csapatok teljes egyetértésére lenne szükség, ám a Racefans értesülései szerint legalább egy csapat nemet mondott rá, a Ferrarinak pedig az volt a kikötése, hogy hazai versenyén, Monzában semmiképp ne nyúljanak bele a hétvégék megszokott formátumába.

Az ötlet tehát nem ment át, ám az F1-nek mégsem kell lemondania arról, hogy a versenyhétvégék érdekesebbé tételét célzó módosítást elhalassza 2021-re. Ha a 2020-as szezon márciusi rajtjáig meg tudná győzni a csapatokat, akkor megvalósulhat a terv.

A kvalifikációs futam ötletére a csapatok mellett a pilóták sem reagáltak kitörő lelkesedéssel. Többen vannak, akik szerint „kár lenne” az időmérő edzésért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: