DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Nem helyezik át vasárnapra az időmérőt

A rendhagyó suzukai program feldobta a versenyhétvégét, de a jövőben nem lesz állandó a kétnapos nagydíj és vasárnapi kvalifikáció. Csak a pénteki menetrendhez nyúlnak hozzá, mondta el Ross Brawn.

A Japán Nagydíj menetrendjét az időjárás miatt kellett átszervezni: a Hagibis tájfun következtében törölték a teljes szombati programot, az időmérőt pedig vasárnap délelőtt tartották meg, kevesebb mint három órával a futam kezdete előtt fejeződött be. A különleges menetrend hozzáadott a hétvége izgalmaihoz, ennek ellenére a Formula-1 vezetői a jövőben nem fogják vasárnapra helyezni az időmérőt, mondta el a sportért felelős ügyvezető, Ross Brawn.



„Suzukában Szuper Vasárnap volt, ami természetes módon újra életre hívta a vitát az F1-es hétvége formáját illetően. A sportnak erre az aspektusára részletes figyelmet szentelünk a szabályok kidolgozása során, melyek a következő években fogják irányítani az F1-et. Meghallgattuk az összes kulcsszereplő hangját, a promóterekét, a csapatokét és végül, de nem utolsósorban a rajongókét” – olvasható Brawn bejegyzése a Formula1.com-on.

„Őszinte leszek, és nem titkolom, hogy erős a konszenzus, elsősorban a szervezők részéről, hogy megmaradjon a pályaaktivitás háromnapos formátuma, habár eltérő időbeosztással. Igaz, hogy egy olyan nap, mint a suzukai vasárnap nagyszerű műsort kínál alig néhány óra leforgása alatt, de ez a megelőző napokra korlátozná az utánpótlás-kategóriákat.”

„Alapos elemzés után arra a következtetésre jutottunk, hogy a legjobb megoldás megtartani a háromnapos eseményt, módosított pénteki formátummal, a folytatást pedig érintetlenül hagyni, szombati időmérővel és vasárnapi futammal” – fejtette ki Brawn. Hozzátette, az új formátumról október végén adnak hírt, a 2021-es szabálycsomaggal együtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: