DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Büntetést kapott a versenybírókat sértegető Steiner

Versenyzők esetében már a Formula-1-ben is volt példa arra, hogy nem megfelelő magaviseletért szankcióval sújtottak valakit a sportfelügyelők, ám most egy csapatfőnök is megérezhette: nincs mentelmi joga ilyen esetekre.

A Haast irányító Günther Steiner az Orosz Nagydíjat követően került az FIA kereszttüzébe, miután sértő megjegyzést tett a hétvége versenybíróira, „hülye marháknak” nevezve őket amiatt, hogy pályaelhagyásra hivatkozva öt másodperces büntetést róttak ki Kevin Magnussenre, akinek ez egy pozíciójába és két pontjába került, hiszen így csak a 9. helyen rangsorolták.

steiner



A versenybírók már akkor jelezték, hogy kivizsgálják Steiner magatartását, aki tehát rögtön tudta, hogy valamilyen szankció van kilátásban, de a formula.hu-nak Suzukában azért próbálta elviccelni az eset komolyságát. Az ügyet azért nem tudták már Szocsiban lezárni, mert annak nyilvánosságra kerülésekor a Haas néhány illetékese már nem tartózkodott a pályán, valamint az FIA közleménye azt is megjegyezte, hogy Steinernek kifejezetten az Orosz Nagydíjon bíráskodó egyik személlyel volt problémája, emiatt is célszerűbb volt, ha egy másik, az esettől független versenybírói együttes vizsgálódik – amelynek Suzukában a kilencszeres Le Mans-győztes Tom Kristensen is tagja.

Bár korábban felmerült, hogy akár Steiner futamhétvégéről való eltiltása vagy a Haast sújtó pontlevonás is lehet a büntetés, a dél-tiroli szakvezető végül pénzbírsággal megúszta: 7500 eurót kell befizetnie meggondolatlan kijelentéséért.

Az FIA pár éve kifejezetten szigorúan veszi a hivatalos személyek sértegetésének ügyét, úgy az F1-ben, mint a többi versenysorozatában is, hiszen az ilyen kijelentések károsítják a sport jó hírnevét, és található is egy erre vonatkozó pont az FIA Nemzetközi Sportkódexében. 2016-ban a Mexikói Nagydíjat követően került először rivaldafénybe ez a szempont, amikor Sebastian Vettel egy neki nem tetsző ítélet miatt a csapatrádióban keresetlen szavakkal illette az akkori versenyigazgatót, Charlie Whitingot – akkor a német bocsánatkérése után az FIA még nem intézkedett, de jelezték, hogy a továbbiakban minden hasonló esetet ki fognak vizsgálni.

A mostani pénzbírságot kihirdető dokumentum magyarázatot is tartalmaz arra, hogy miért döntöttek ezen enyhe büntetés mellett. A versenybírók elmondása szerint Steiner már megbánta szavait, amelyeket a versenyt követő túlfűtött hangulatban tett, és nem is volt célja, hogy kárt okozzon velük. Hozzátették azonban, hogy fontolóra veszik, hogy a jövőbeli hasonló esetekben ne csak az érintett személyt, hanem a csapatot is szankcióval sújtsák.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: