DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Tájfunra várva – Formula-napló, Suzuka, csütörtök

Nem könnyű, de megpróbáljuk: a formula.hu napló formájában igyekszik hangulatjelentést adni a Japán Nagydíjról, ahol a Casio Edifice révén vagyunk jelen. Nagyvonalakban ilyen volt a csütörtök Suzukában…

8:30 Ébredés után reggeli a Platon Hotel tizedik emeleti éttermében, amely izgalmasan hangzik ugyan, mégsem az. A vállalhatónak tűnő ételek közül az omlett, virsli kombóra voksolunk. Mellettünk a Williams és a Renault munkatársai tárgyalják ki azokat az élményeket, amelyeket a yokkaichi éjszakában éltek meg. A részleteket inkább nem forszírozzuk…

9:15 A vonat – mint eddig minden tömegközlekedési eszköz Japánban tartózkodásunk alatt – hajszálpontosan érkezik és 10 perc múlva már a Shiroko állomáson rohanunk a pályára tartó shuttle felé. A beszállás olyan, mint amikor az amerikai csapatsportokban a játékosokat mutatják be: a felszállót a már bent ülő kollégák hangos üdvrivalgással fogadják.

9:45 Érkezés az előző este még teljesen üres, immáron azonban teljesen megtelt sajtóterembe. Csomag le, majd indulás a paddockba tájfun-információkat hajkurászni.

10:15 Rövid eszmecsere forrásunkkal, aki jól ismeri a FOM belső ügyes-bajos dolgait. A hallottakból gyorsan cikk születik, hogy az odahaza ébredő és a Japán Nagydíj miatt aggódó rajongók megkapják a legfrissebbet.

11:00 Pár perces csevej Günther Steinerrel, akitől megtudjuk, hogy nincs túlságosan begyulladva attól, hogy az FIA állítólag büntetést készül kiszabni rá a csípős szocsi beszólások miatt.

00119022_044



11:30 Villámlátogatás a paddockon kívülre, ahol a csodálatos japán rajongók elszántan strázsálnak, abban reménykedve, hogy átadhatják saját készítésű ajándékaikat kedvenceiknek, akiktől talán egy szelfit vagy aláírást is kaphatnak. Már reggel, a shuttle ablakából is láttuk a pályára bandukoló csoportokat, de amit itt produkálnak, az egészen elképesztő: jelmezek, replikaoverallok az egész család számára és jókedv mindenek felett.

12:45 Raikkönen sajtóértekezletével elindult a sajtónapok szokásos darálója. Dióhéjban a téma: tájfun, tájfun, tájfun. Eléri-e Suzukát, lecsap-e a pályára, ha igen, az milyen következményekkel jár majd, mire számítanak… Szó szerint felüdülés azt hallani, amikor valaki nem a közelgő időjárási vészről és armageddonról beszél.

13:30 Amikor kiváló barátunkkal, Jánvári Zsolttal beszélgetünk a Haas vendéglátóegysége előtt, a Haas főmérnöke, a japán (és hazai pályán elképesztő rajongótáborral bíró) Ayao Komatsu odabent a laptopja felett görnyed. Amikor kiszúr bennünket, mutogató-világbajnokság veszi kezdetét: a szakember reklamál, hogy Zsolt miért igazol el, majd amikor visszamutogatjuk neki, hogy több pénzért talán maradna, Ayao-san nevetve, bólogatva ismeri el, hogy „hát igen, rajtam nem múlna, de hát sajnos…” A végén nagy nevetés mindkét fél részéről, majd a Haas kötelékében utolsó futamát teljesítő, novembertől újra a Williams gárdáját erősítő Zsolti beslattyog és nekilát a jól megérdemelt ebédnek.

IMG_20191010_133744

16:30 Addig-addig beszélgetnek az F1 főszereplői a tájfunról és a talán átalakuló hétvégi menetrendről, hogy késő délutánra gyakorlatilag kiújul az a kezdeményezés, amely szerint érdemes lenne egyébként is lerövidíteni a hétvégéket. Hamilton nem köntörfalaz és kimondja, hogy örülne ennek: „Tudjátok, hány szabad csütörtökön lenne ennek köszönhetően?” – mondja, mire a hallgatósága harsány kacagásban tör ki.

18:00 Erősen szürkül az ég, de a japán drukkerek még mindig a helyszínen, a tribünökön rengeteg ember, akik a mérnökök, szerelők, egyéb munkatársak minden egyes megmozdulását tapssal és ovációval jutalmazzák.

20:00 Az M4 Sport két munkatársával, Ujvári Mátéval és Szabó-Biczók Szilárddal megszavazzuk, hogy ideje a távozás útjára lépni. Előbb shuttle a vasútállomásra, onnan vonattal vissza Yokkaichibe. A városban most erősebb a rendőri jelenlét, az éjszakai élet nem annyira harsány, mint az előző este, így viszonylag hamar eljutunk a hotelunkhoz. Folytatás pénteken, szabadedzésekkel és állítólag sok-sok esővel!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: