DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A helyszínről: Péntek estig tanulmányozza az F1 a Hagibis tájfunt

Az esélyes helyett a tájfunveszély a legfontosabb téma a hétvégi Japán Nagydíj kapcsán, nemcsak Suzukában, hanem az egész országban. A Formula.hu a Casio Edifice jóvoltából a helyszínen tájékozódott a kilátásokról.

A Hagibis nevű szupertájfun napok óta foglalkoztatja a japán és a nemzetközi közvéleményt: a trópusi viharból néhány nap alatt pusztító tájfunná változó időjárási jelenség az Északi-Mariana-szigetek felől tart Japán partjai felé, és az előrejelzések szerint a hétvégén el is érheti az országot, mégpedig épp az F1-es nagydíjnak otthon adó Suzuka térségében.

 suzuka-20172-japan



Már a hét elején lehetett hallani olyan spekulációkat, amelyek szerint a tájfun boríthatja a nagydíj menetrendjét, a Formula.hu helyszínen szerzett információi szerint döntés még nincs, az illetékesek pedig kiemelt figyelemmel kísérik a tájfunhelyzet alakulását. 

„Naponta két megbeszélésünk van a témával kapcsolatban, ezek a FOM, az FIA, a pálya és a promóter képviselői vannak jelen. A legfrissebb katonai és meteorológiai jelentések szerint valamelyest enyhült a tájfun, és az iránya is változott, ennek ellenére a japán hatóságok továbbra is a legveszélyesebb kategóriába sorolják a Hagibist. A cél az, hogy a versenyhétvége a szokásos, tervezett menetrend szerint menjen le, ami azon múlik, hogy valóban eléri-e a térséget szombaton délután, ahogyan jelenleg jósolják” – mondta egy informátor a FOM-tól a formula.hu-nak csütörtök reggel Suzukában, ahol lapunk a Casio Edifice támogatásával van jelen.

 f1-suzuka-20191

Forrásunk megjegyezte, hogy a suzukai pálya és a promóter képviselői picit talán túlságosan is óvatosak, de minden érintett fél a biztonságot tartja a legfontosabb szempontnak. Hogy mikor születhet döntés a versenyhétvége menetrendjének esetleges megváltoztatásáról? „A dolgok jelenlegi állása szerint pénteken este 6 órakor lesz egy értekezlet, ahol talán már tudni fogjuk, hogyan alakul a tájfunhelyzet szombat délután. Ha ott minden érintett fél egyhangúlag jóváhagyja, akkor változatlan menetrenddel folytatódik a program, ha nincs egyhangú döntés, akkor a megállapodás szerint ki kell találunk azt is, hogyan folytatjuk” – mondta lapunk forrása.

Emlékezetes: 2004-ben a Ma-On tájfun miatt a Japán Nagydíj időmérő edzését szombatról vasárnap reggelre halasztották, 2014-ben pedig a Phafone tájfun miatt heves esőzésben bonyolították a futamot. Ez volt az a viadal, amelyen Jules Bianchi olyan súlyos fejsérülést szenvedett egy balesetben, hogy amiatt később életét vesztette. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: