DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Raikkönen: Régen még esőben is versenyeztünk!

Kimi Raikkönen a régi szép időkre emlékezik, Sebastian Vettel pedig a nézőkre leselkedő veszélyekre gondol a Japán Nagydíj felé közelgő tájfun kapcsán. Csütörtökön még a versenyzők sem tudják, milyen viszonyokra készüljenek.

A Japán Nagydíj médianapján még mindenki csak találgathatott a hétvégi program folytatását illetően, és a kételyek alighanem megmaradnak a pénteki második edzés utánig, hiszen majd csak ezt követően döntenek a szervezők arról, hogy a legfrissebb időjárási adatok szerint szombaton érdemes lesz-e egyáltalán kiutaznia a suzukai pályára a mezőnynek és a rajongóknak. A Hagibis tájfun elkerülhetetlenül morajlik a hétvégi F1-es nagydíj helyszíne felé, és az eddigi előrejelzések szerint szombatra éri el a pályát, ami akár a teljes napi programot ellehetetlenítheti.

rai



„Ha tényleg olyan rémes lenne, akkor már korábban eltörölhették volna az egészet, hogy ne is jöjjünk” – próbálta elbagatellizálni a helyzet komolyságát Kimi Raikkönen, aki persze ettől még tisztában van vele, hogy könnyen eseménytelenségbe fulladhat az időmérő, ami ebben az esetben vasárnap délelőttre kerülne át, ahogy történt az már ugyanitt 2004-ben és 2010-ben is.

„Sajnos az esőgumik eléggé lekorlátozzák a lehetőségeinket. Nincs is szükség különösebben sok vízre, hogy az autó felússzon rajta, attól a ponttól kezdve pedig tehetetlenek vagyunk.  A régi időkben, amikor debütáltam, akár zuhoghatott is az eső, akkor sem voltak gondjaink. Ma viszont elég nevetségesen néz ki, amikor néha olyankor sem hajthatunk ki a pályára, amikor látszólag nem is áll rajta sok víz. De hát ez van” – törődött bele a helyzetbe a finn az Alfa Romeo csütörtöki sajtóeseményén.

Raikkönen korábbi csapattársa, Sebastian Vettel a biztonságot helyezte előtérbe, amikor arról kérdezték, milyen forgatókönyvvel lenne a legjobban kibékülve a hétvégi lebonyolítást illetően.

„Senkinek nem célja, hogy bárkinek is veszélybe sodorja az életét. Egyelőre százszázalékos valószínűséget jósol az előrejelzés, de ez még változhat a hétvége folyamán. Ugyanakkor más helyszíneken is előfordult már, hogy olyan sok eső esett, hogy a piros lámpa nem is váltott zöldre egy edzés során” – mutatott rá a Ferrari pilótája.

„Talán péntek estére már jobb adatok lesznek, amelyek révén aztán intézkedések születhetnek a szombatot illetően. Elsősorban azonban nem is magunk miatt fontos ez, hiszen a versenyzők nagyon jól elvannak a garázs által nyújtott menedékben. A nézők számára viszont nem lenne valami felemelő, ha ahelyett, hogy minket néznek a lelátóról, 80 km/órás szelet és oldalirányból érkező esőt kapnának az arcukba.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: