DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Példás büntetést kaphat a Haas csapatfőnöke

Súlyos következményekkel járhat Günther Steiner kirohanása Szocsiban: a csapatrádióban és személyesen is becsmérelte a stewardokat. Az olaszt kitilthatják a bokszutcából, de helyette a Haast is szankcionálhatják.

Már korábban beszámoltunk arról, hogy a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner megütheti a bokáját: Michael Masi versenyigazgató arról beszélt, hivatalos eljárás indulhat a szakvezető ellen. Az előzmény: Kevin Magnussen ötmásodperces időbüntetést kapott Orosz Nagydíjon (melynek következtében nyolcadik helyett végül kilencedikként rangsorolták), a leintést követően pedig a szókimondásáról ismert Steiner ezekkel a szavakkal szólt a csapatrádióba: „idióta hülye steward.”



A német Motorsport-Total szerint az ügynek folytatása volt a helyszínen, személyesen is összetűzésbe került a versenyfelügyelőkkel. A dél-tiroli nem volt hajlandó bocsánatot kérni a tisztviselőktől, egyiküket, Emanuele Pirrót pedig kifejezetten becsmérelte.

A lap szerint a stewardokat delegáló Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fontolóra vette, hogy hivatalos lépést tesz az elfogadhatatlanul viselkedő Steiner ellen. A testület példát statuálhat a csapatvezetővel.

A forrás három lehetséges büntetés sorol fel. Először is, több versenyhétvégére eltilthatják Steinert a bokszutcától és paddocktól: ebben az esetben legfeljebb a lelátóról követhetné a nagydíjat, hasonlóan a labdarúgásban piros lapot kapó edzőkhöz. Másodszor büntethetik magát a csapatot egy súlyos, 250 ezer dolláros pénzbírsággal. A harmadik opció szintén a Haast sújtaná konstruktőri pontok levonásával – valamennyi példás büntetés lenne az FIA rossz hírbe hozásáért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: