DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ricciardo: Én terveztem a Renault új motorját

Hosszú évek szenvedése után a francia gyártó végre erős, versenyképes erőforrással állt elő. Daniel Ricciardo azzal viccelődött, hogy a fejlődés neki köszönhető, mivel ő maga tervezte a motort.

2014 óta nem tudott zöld ágra vergődni a Renault a hibrid-rendszerű motorokkal, éveken keresztül előbb csak a Mercedeshez, majd a Ferrarihoz képest is látványos lemaradást volt kénytelen elszenvedni, miközben a később induló és szintén sokáig csak szenvedő Honda is utolérte, tavaly év végére a szakértők szerint meg is előzte a francia gyártót.

Az idei év sem indult könnyen, az első hat-hét versenyhétvégén rendszeresen megbízhatósági problémákkal szembesültek a McLaren és a gyári Renault pilótái, ám utána végre feltekerhették az újabb specifikációt és azonnal látványosat javult mindkét csapat. Hébe-hóba még előfordulnak meghibásodások, de például Monzában végképp bizonyított a Renault, hogy a motort tekintve teljesen felzárkózott.

Ricciardo újabban motortervezéssel foglakozik?


Minek köszönhető a feltűnő javulás? „Én magam terveztem az új erőforrást. Rengeteg időt töltöttem a gyárban, vásároltam egy lakást a motorfejlesztő részleg mellett és szinte együtt feküdtem, együtt keltem Remi Taffinnel (a Renault motorfejlesztési igazgatójával)” – viccelődött Daniel Ricciardo a Ziggo Sport kérdésére.

„Kétségkívül jó az erőforrás. A hibridéra kezdete óta egyértelmű, hogy nem a Renault rendelkezett a legerősebb egységgel. Nem titok, hogy a motorerő volt az egyik leggyengébb pontjuk. Idén azonban abszolút látszik a komoly előrelépés, már óriási szükség volt erre, de meg tudtuk csinálni.”

„Egyre nagyobb nyomás nehezedett a gyártóra mind a külső szemlélők, mind a média részéről. Boldog vagyok, hogy sikerült ez a lépés. A motor rendben van, de ez még nem elég. Korábban sokkal nagyobb lemaradásunk volt a Mercedeshez és a Ferrarihoz képest, ezért jó érzés, hogy a motorerő terén már sokkal közelebb kerültünk. A köridők azonban még nincsenek rendben, rengeteget kell dolgoznunk a karosszérián és az aerodinamikán. Ha ebben is sikerül fejlődnünk, akkor valóban versenyképesek leszünk” – tekintett előre Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: