DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton aggódik az F1 jövőjéért

A brit erős kritikát fogalmazott meg a sorozat felé: úgy érzi, a 2021-re tervezett szabályváltoztatások félresiklottak, ezért kísérletezne a sorozat a minifutamokhoz hasonló szokatlan megoldásokkal.

Lewis Hamilton aggodalmát fejezte ki a Formula-1 jövőjével kapcsolatban. Ahogy számtalan rajongó, úgy a brit világbajnok is szeretné, ha a sorozat 2021-re tervezett „nagy átalakítása” tényleg elérné célját, és pénzügyileg élhetőbb környezetet, egyben kiszámíthatatlanabb versenyeket teremtene, de azért vannak aggályai, nem is kicsik. Szerinte az, hogy a döntéshozók jövőre minifutamot, fordított rajtrácsos versenyt és egyéb furcsaságokat próbálnának ki, arra enged következtetni, hogy a régóta reklámozott szabályváltoztatások el fognak maradni az elvárásoktól.

 ham-portre-20193



„Régebben is aggódtam, most is aggódom. Nekem a fordított rajtrácsok és az ehhez hasonlók csak kifogásnak tűnnek, mert nem végeztek elég jó munkát. Miért lettek nehezebbek az autók? Semmi értelme, így nem biztonságosabbak, és a versenyeknek sem tesznek jót. Az én véleményem még mindig ugyanaz. Aggódom.”

743 kilogrammban meghatározott minimum tömegükkel a jelenlegi Formula-1-es autók minden korábbinál nehezebbnek számítanak, a 2021-es gépek pedig az egységesített alkatrészek és a nagyobb felnik miatt várhatóan még ennél is tovább „híznak”. Ezzel kapcsolatban Hamilton hozzátette, „nem látom értelmét. Ráadásul lassabbak is leszünk. Miért akarna az F1 lassabb lenni?”

A sorozat története során először a szabályalkotók a pilótákat is bevonták a háttérben zajló folyamatokba. Többek között maga Hamilton véleményét is megkérdezték a 2021-es szabályokat illetően, de az ötszörös világbajnok nem érzi azt, hogy ez hatással lenne a még formálódó végeredményre.

„Az utóbbi években tett lépések sem voltak valami hatásosak, szóval nem lehetnek valami magabiztosak. Nem is tudom. Ez nem egy könnyű munka, a döntéseket sokan hozzák. Mi, a pilóták próbálunk segíteni nekik, de nem úgy tűnik, hogy ez sokat számítana. Szinte egyikük sem ült még versenyautóban, de mindig ez volt” – idézte a lehangolt Hamiltont az Autosport.

Hogy tényleg ennyire borús lenne a Formula-1 jövője, arra csak idővel derül fény, az viszont sokat elárul a helyzetről, hogy egy pilóta ennyire kendőzetlenül kritizálja a sorozat döntéshozóit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: