DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ricciardót kizárták az időmérőről!

Az FIA kizárta a Szingapúri Nagydíj időmérőjéről Daniel Ricciardót, mivel a Renault-ban az MGU-K több energiát adott le a megengedettnél. Így a nyolcadik helyett az utolsó helyről rajtol az ausztrál.

Ahogyan arról beszámoltunk, Daniel Ricciardót a kvalifikáció leintését követően szinte azonnal vizsgálat alá vonták a versenyfelügyelők, mivel abba a gyanúba keveredett a Renault, hogy a kinetikus energiát visszanyerő rendszer nagyobb teljesítményt adott le az ausztrál számára a Q1-ben a megengedettnél.

„Az FIA szakemberei megállapították, hogy a 3-as számú Renault minden kétséget kizáróan meghaladta a 2019-es Formula-1-es technikai szabályzatban foglalt MGU-K által használható energiatöbblet mennyiségét” – áll az FIA közleményében.



A renault-sok azzal próbáltak védekezni, hogy ez a szabálysértés olyan csekély volt, hogy ebből semmilyen kimutatható előnye nem származott Ricciardónak, azonban ez a versenybírákat hidegen hagyta, még akkor is, ha a Q1-ben másodjára teljesített, az elsőnél lassabb körén történt az eset.

A hivatalos közleményben a továbbiakkal indokolták az ausztrál kizárását: „A csapat közölte velünk, szerintük miként történhetett meg a szabálysértés, azonban az FIA szerint ez a csapat érdekeit szolgálta és nem releváns egyébként sem a döntéshozás során, mivel a szabálykönyv 1.2.2-es cikkelye kimondja, hogy amennyiben egy autó nem felel meg az előírt szabályoknak, a csapat nem védekezhet azzal, hogy ebből nem származott teljesítménybeli előnyük.”

Így az ausztrál versenyző az időmérő edzésen megszerzett nyolcadik pozíció helyett csak az utolsó rajtkockából várhatja majd a piros lámpák kialvását 14:10-kor, mivel az FIA engedélyt adott számára, hogy ne a bokszutcából kelljen rajtolnia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: