DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Minden csapatnál kezd kirajzolódni, ki a jobb

Istállón belül általában a legjobb összehasonlítási alap a csapattársak egymáshoz képest levő kvalifikációs teljesítménye. Már csak két párharc aránylag szoros, a többi gárdánál egyértelmű a különbség.

Aranyszabály, hogy egy Formula-1-es pilótának elsősorban a csapattársát kell legyőznie, minden más utána következik. A Red Bullnál idén Pierre Gasly nem bizonyult nagy feladatnak Max Verstappennek, de egyelőre Alexander Albonnál is láthatóan gyorsabb a holland. Igaz, némileg váratlanul Szingapúrban nem került a legjobb három közé sem, mivel a Ferrari feltámadt és mindenkit meglepve a leggyorsabbnak bizonyult a lassú, kanyargós pályán is.

Az egykörös tempó nem minden, a korábbi évtizedekben is többször találkozhattunk olyan pilótákkal, akik időmérő edzéseken kiemelkedő sebességre voltak képesek, másnap azonban a versenytempó tekintetében némileg elhalványultak. Világbajnokok esetében pedig időnként fordított a helyzet, Kimi Raikkönen és Jenson Button sem tartozott soha a tipikus időmérős menők közé, de a futamokon rendre jobban teljesítettek.

A jelenlegi mezőnyben a Williamsnél George Russell porrá zúzza az alulteljesítő és az év végén már biztosan távozó Robert Kubicát, de hatalmas időmérős fölénye van Sergio Pereznek is csapattársával, Lance Stroll-lal szemben. A szombati állapotok szerint Daniel Ricciardo is megnyerte (volna) a maga párharcát Nico Hülkenberggel szemben, ám azóta kiderült, az ausztrált a szabálytalan MGU-K miatt kizárták az időmérőről, így 10-5-re módosul kettejük párviadala.

A Ferrarinál Charles Leclerc hihetetlenül elkapta a fonalat


A Ferrarinál és a McLarennél jelenleg a legszorosabb az állás (nem számítva a Toro Rossónál még újnak számító Kvjat-Gasly párost), ám Charles Leclerc hiába vezet „csak” 9-6-ra a négyszeres világbajnokkal szemben, ezt úgy érte el, hogy a legutóbbi nyolc (!) alkalommal volt zsinórban gyorsabb a Kanada után fejben széteső Vettelnél, ezalatt négy pole-pozíciót is szerzett.

Az időmérős párharcok állása a szingapúri időmérő után:

Mercedes
Lewis Hamilton 10 – 5 Valtteri Bottas

Ferrari
Charles Leclerc 9 – 6 Sebastian Vettel

Red Bull
Max Verstappen 2 – 1 Alexander Albon
(korábban Verstappen-Gasly: 12-0)

McLaren
Lando Norris 9 – 6 Carlos Sainz

Renault
Daniel Ricciardo 11 – 4 Nico Hülkenberg
(Ricciardo szingapúri diszkvalifikálása miatt 10-5)

Toro Rosso
Pierre Gasly 2 – 1 Danyiil Kvjat

Racing Polint
Sergio Perez 14 – 1 Lance Stroll

Alfa Romeo
Kimi Raikkönen 10 – 5 Antonio Giovinazzi

Haas
Kevin Magnussen 10 – 5 Romain Grosjean

Williams
George Russell 15 – 0 Robert Kubica

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: