DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Nem mindenkinek tetszenek a 2021-es tervek

Sokaknak elnyerte a tetszését az F1-es autók 2021-re tervezett formája, ám a Racing Point csapatvezetője szerint van ezeknek egy nagy hátránya: "alig" lesznek gyorsabbak az F2-es gépeknél.

A Racing Point becslései alapján akár hét másodpercet is lassulhatnak a nagy áttervezésen átesett Formula-1-es autók a 2021-es szezonban. A sorozat vezetősége erre az évre ütemezte be a jelentősen átgondolt konstrukció bevezetését, amelynek lényege a karosszériák egyszerűsítése, valamint a padlólemez által generált szívóhatás minél jobb kihasználása. Mivel elvileg így összességében csökken az autók leszorítóereje, valamint a csapatoknak aerodinamikailag erősen meg lesz kötve a keze, Otmar Szafnauer úgy gondolja, ezzel jelentősen le fog lassulni a mezőny.

 f1-concept2



"Sokkal kevesebb lesz a leszorítóerő. Öt-hét másodperccel lassabbak leszünk attól függően, hogy melyik pályán vagyunk. 175 millió dollárt fogunk elkölteni, ha a plafont nézzük, és ebben még nincs is benne minden, szóval 200-at kell arra költeni, hogy alig legyünk gyorsabbak annál Formula-2-nél, amelyben egyforma autók mennek. Ez kockázatos" - magyarázta a Racing Point vezetője.

A Racefans összehasonlításából kiderült, hogy a két kategória különbsége idén 10-15 másodperc között mozgott. A pole-pozíciót érő köröket nézve Monacóban például 10,51 másodperccel volt gyorsabb az F1, de a legnagyobb különbségű Spában ez a szám a 16-hoz közelített. Szafnauer úgy érzi, az általuk becsült veszteségnek a nézők sem fognak örülni.

"Én is egy rajongó voltam, mielőtt az F1-ben kezdtem dolgozni, és akkoriban nagyon tetszett, hogy ezek a világ leggyorsabb autói. Ha ez megváltozik, akkor valamit elveszítünk."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: