DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Bottas Hamilton-videókból tanul versenyezni

A Szingapúri Nagydíj hétvégéjén Valtteri Bottas nyíltan beszélt arról, hogy a Mercedes segít neki házon belül a legjobb versenyteljesítmény megtalálásában, ehhez pedig csapattársa, Lewis Hamilton jelenti számára a mércét.

Nem lehet egy kellemes élethelyzet, ha egy versenyzőt minden idők egyik legsikeresebbjéhez, Lewis Hamiltonhoz hasonlítanak, csapattársként azonban Bottas gyakran esik ilyen górcső alá. Az pedig többször is megmutatkozott már a Mercedesnél együtt töltött elmúlt két és fél évük során, hogy a finn gyakran nem tud annyira rámenős lenni a versenyben csaták során, mint a brit, aki általában jobban kezeli az autót az üldözői szerepkörben, és az előzéseknél is bevállalósabb.

bot ham



Bottas, akinek egy negyedik évre is megvan a szerződése a Mercedesszel, most elismerte, hogy a csapat segíti őt ezen képességeinek fejlesztésében, ehhez pedig a Hamiltonról készült felvételekből tanul. „A csapattal közösen dolgozni kezdtünk azon, hogy javulni tudjak ebben a tekintetben. Vannak olyan esetek, amikor Lewis jobban teljesít más autók követése terén, rövidebb időn belül tud a közelükbe kerülni és támadást indítani. Most azzal foglalkozunk, hogyan tudnék ebből tanulni, ezért korábbi videókat nézek különböző versenyekről és versenyhelyzetekről” – idézi az Autosport.

Legutóbb a két héttel ezelőtti Olasz Nagydíjon is szembetűnő volt ez a különbség a két Mercedes-pilóta között: amikor Bottas vált Charles Leclerc elsőszámú üldözőjévé, nem tudta olyan nyomás alá helyezni a monacóit, mint korábban Hamilton, pedig autójának abroncsai is jobb állapotban voltak.

„Őszintén szólva úgy érzem, azon körülmények között semmiképpen nem győzhettünk volna Monzában, akkora volt a különbség az egyenesbeli sebességünk között, és annyira elfogytak a gumik a végére. De kétségtelen, hogy tudnék még javulni ezen a területen, Lewisnak pedig ez az egyik erőssége” – mondta most Bottas.

„Ebben a sportban rengeteg tényező és apró részlet rejtőzik, amiben egy versenyző képes javulni, ha elegendő időt fektet bele. Ha a teljes szezon során le akarom győzni Lewist, a lehető legmélyebbre kell ásnom, egyetlen követ sem hagyva megmozdítatlanul. A csapat segítségével pedig teljes mértékben készen állok erre. A tavalyi évhez képest már látják az előrelépést, így tudják, hogy használ a segítség. Úgy érzem, megtaláltuk a módját, hogyan dolgozhatunk ezen együtt a legjobban, és remélem, ez eredményekben is meg fog mutatkozni a jövőben.”

Bottas futamgyőzelemmel, nagy önbizalommal felfértezve, visszavágást remélve kezdte a 2019-es szezont, legutóbbi azonban az áprilisi Azerbajdzsáni Nagydíjon állt a bajnoki tabella élén. Mostanra 63 pontos hátrányba került Hamiltonhoz képest, és idén csak két győzelme van csapattársa nyolcával szemben, így reálisan nézve most sem fogja tudni a végsőkig kiélezetten tartani a bajnoki küzdelmet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: