DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Binotto: Minifutam váltja az időmérőt

A nagydíjhétvégék formátumában történő radikális változás ráadásul már jövőre érkezik. A hírről beszámoló olasz sajtó a Ferrari csapatfőnökétől értesült.

A Formula-1-es istállók részvételével működő Stratégiai Csoport a héten összeült, hogy tovább formálja a 2021-es szabálycsomagot. A Racefans.net értesülései szerint több pontot véglegesen elvetettek: nem lesz újra futam közbeni tankolás, és három gumikeveréket sem kell kötelezően a nagydíj során használni (ami minimum kétkiállásos versenyeket generálna).



Szó volt azonban egy másik ötletről is a találkozó során, amely a hírek szerint minden csapat támogatását elnyerte. Az elképzelés szerint a kvalifikációt egy rövid futam váltja a szombati nap folyamán, melynek eredménye meghatározza a vasárnapi rajtrácsot. A La Gazzetta dello Sportnak a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto kotyogta el, hogy radikális változás történik a hétvége formátumában:

„Minden csapat igent mondott rá, beleérve minket is. Ennélfogva 2020-ra megvalósul” – idézi a Gazzetta Binotto szavait. A nyilatkozatból kiderül, hogy a „minifutam”, ahogy az olasz sajtó hivatkozik rá, nem az elsősorban műszaki jellegű 2021-es szabályzat részeként érkezik, hanem már a következő évben debütál. Amennyiben az istállók egyhangúlag egyetértenek, lehetőség van ilyen volumenű szabályváltozásra. A minifutamok érkezéséről az angol nyelvű szaksajtóban egyelőre nem található meg információ.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: