DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Albon: Veszélyes is lenne tanácsot kérni Maxtől

Formula-1-es csapattársak persze a legritkább esetben adnak direkt módon iránymutatást egymásnak, de Alexander Albon most betekintést adott abba, hogyan képes mégis sokat magába szívni Max Verstappen tudásából.

Bár a köztük lévő másfél éves korkülönbség Albon javára dönt, és egymást keresztező gokartos karrierjük során is mindig ő volt a tapasztaltabb kettőjük közül, most az F1-ben megfordult ez a fajta hierarchia a Red Bull thai és holland pilótája között. A királykategóriában 2015-ben mindenkinél fiatalabban kezdő, hamarosan már századik nagydíját teljesítő Verstappen már csapata tapasztalt, megbízható tagjának számít, szemben a debütálását idén megejtő, és váratlan gyorsasággal nemrég a Red Bullhoz felléptetett Albonnal.

albon verstappen



A thai pilótával szemben nincs is olyan elvárás, hogy azonnal nyújtsa a hétszeres futamgyőztes Verstappen szintjét, inkább elődjéhez, az alulteljesítő Pierre Gaslyhez képest kell maradandót nyújtania, de így is nehéz feladat Albon számára, hogy mindössze kilenc futam alatt bizonyítsa főnökeinek, hogy 2020-ra is megérdemli a szerződést az élmezőnyben.

A Spában és Monzában egy 5. és egy 6. helyet szállító pilóta az F1 hivatalos oldalán mondta el, hogyan próbál a lehető legtöbbet ellesni csapattársától.

„Ne úgy képzeljék el, hogy Max odajön hozzám, és azt mondja, ’Figyelj, Alex, megmutatom, hogyan kell bevenni ezt a kanyart.’ Az egész inkább úgy néz ki, hogy hagyom, hogy ő szólaljon fel elsőként a technikai megbeszéléseken. Figyelek a megjegyzéseire, hogy miként beszél az autóról, hogy mely területen akar javulást elérni, és már ezzel az odafigyeléssel is sok minden ragad rám” – magyarázta.

„Szóval sokkal inkább ilyen módon zajlik a tanulás, nem pedig úgy, hogy szemtől szemben tanácsot kérek tőle egy kanyarhoz, amiben ő nagyon gyors. Veszélyes is lenne ilyen dolgokat kérdezni egymástól, ezért ugyanígy én sem adok hasonló segítséget senkinek” – utalt arra, hogy a csapattársak akár szándékosan félre is vezethetik egymást.

Albon abban a ritka helyzetben van, hogy egy szezonon belül két F1-es csapat munkafolyamataiba is beleláthat, és érdekes különbségeket fedezett fel az egy tőről származó Red Bull és Toro Rosso között.

„Bizonyára minden csapaton belül más szókészletet használnak. A Red Bull például egy vérbeli brit csapatnak érződik, hiszen sok brit szakemberrel dolgoznak. Ehhez képesz a Toro Rosso inkább olaszos volt, nagyon sokféle ember keveredésével. Egyszerűen egész másképp, más szavakkal kell kommunikálni a két helyen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: