DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Vettel-ítélet: Nem tudjuk, így nincs büntetés

A versenybírók szerint lehetetlenség megítélni, hogy Sebastian Vettel Ferrarija teljes terjedelmével elhagyta-e a pályát az ominózus Q3-as gyorsköre során a Parabolicában. Mivel nincs egyértelmű bizonyíték, szabályosnak tekintik a kört.

Az Olasz Nagydíj időmérő edzésének egyik vitás esetét a sok közül Sebastian Vettel váltotta ki. Amióta pár éve leaszfaltozták a monzai célegyenesre vezető kanyar, a Parabolica bukóterének pálya melletti sávját, a versenyzők bátrabban érkeznek meg a gyors jobbosba, így olykor előfordul, hogy túl szélesen fordulnak, a pályát határoló fehér vonalat mind a négy kerékkel elhagyva a kanyarcsúcsponton. Az FIA emiatt fokozottan figyeli a pilóták ottani ténykedését, és ha valaki a fehér vonalon kívülre kerül, annak érvénytelenítik az adott köridejét. Az F1-es időmérőn is jártak így néhányan, Sebastian Vettel kísérlete a Q3-as első gyorskörekor azonban sokakat bizonytalanságba taszított.

Vettel



Néhány órányi hezitálás után adták csak ki Vettel számára az idézést a versenybírók az eset kapcsán, végül az este 8 óra utáni ítélethirdetéskor pedig szokatlan dolog történt: ejtették a vádat a 4. helyre kvalifikáló német ferraris ellen, mivel nem tudták eldönteni, hogy valóban szabálytalan volt-e.

„A versenybírók több kameraszöget is megvizsgáltak, amelyek közül néhányon úgy tűnt, hogy a kerekek már nem érintkeznek a pálya határát jelző fehér vonallal” – kezdi a közlemény.

„Más szögek azonban azt mutatták, hogy az első kerék egy része (fentről nézve) talán hozzáérhetett a fehér vonal által jelölt felülethez. Ez bizonytalanságot szült, amit pedig kellően jelentősnek tartunk ahhoz, hogy a szóban forgó versenyző a kétely előnyét élvezze” – fogalmaznak, utalva arra, hogy eszerint a jobbik eshetőséget, vagyis a szabályosságot tételezik fel az incidens kapcsán, így Vettel nem kap büntetést, megtarthatja 4. rajthelyét Charles Leclerc, Lewis Hamilton és a szintén neccesen kvalifikáló Valtteri Bottas mögött.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: