DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ferrari: Nem volt nagy különbség Leclerc és Vettel közt

Sosem egyszerű a csapatutasítás, de „nem volt választásunk” – nyilatkozta a Belga Nagydíj után Mattia Binotto. A csapatfőnök egyelőre nem tud magyarázatot adni a két versenyző eltérő tempójára.

Charles Leclerc uralta a Belga Nagydíj hétvégéjét, és a második szabadedzéshez kezdve minden egyes felvonást – beleértve az időmérő mindhárom szakaszát – megnyerte. Eközben Sebastian Vettel a kvalifikáción 0,748 másodperc különbséggel lett második, a futamon pedig negyedik helyen végzett elhibázott kétkiállásos stratégiájával. Mikor Mattia Binotto csapatfőnöktől megkérdezték, kiderítették-e már, mi volt a két pilóta közti nagy teljesítménykülönbség oka, így válaszolt:

„Egyelőre nem. De először is, a ’nagy’ szót nem használnám. Tény, hogy Sebastian kissé jobban szenvedett a gumikopással hétvégén, pénteken és a futamon is. Ez a beállításnak is tulajdonítható, Seb ugyanis általában nagyon jól kezeli az abroncsokat, különösen az első körökben, hogy aztán az etap végén is tudja használni a gumikat. Ezzel foglalkozni fogunk még, igyekszünk értelmezni és elemezni. A jövőben tanulhatunk belőle” – idézi a crash.net Binottót.



A Ferrari csapatutasítást alkalmazott Belgiumban, hogy megvédje a győzelmet: miután Vettel kiállásával Leclerc elé vágott, vissza kellett adnia a vezetést a monacóinak, aztán azt kapta feladatként, hogy minél tovább tartsa maga mögött Lewis Hamiltont, aki ténylegesen nem rá, hanem Leclerc-re jelentett fenyegetést.

„Sosem egyszerű ez a döntés, azt kell hogy mondjam, mivel a versenyzők azért ülnek az autóban, hogy a tőlük telhető leggyorsabbak legyenek, és saját magukért küzdjenek. De először is, nem volt sok választásunk. Seb kiállásával védeni akartuk a Mercedestől, mert egyébként Hamilton kiállt volna és elévág. Másodszor, a hosszabb etapjának köszönhetően Charles jobb pozícióba került a gumikat illetően. Seb gyorsabb volt abban a fázisban, de egész egyszerűen az eltérő stratégia miatt egy ponton megelőzte volna” – magyarázta Binotto, milyen szempontok alapján cselekedett a Ferrari.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: