DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Ricciardo nem akart versenyezni Hubert halála után

Szombat este még komolyan fontolgatta, hogy rajthoz álljon-e a Belga Nagydíjon az F2-es versenyen történt halálos baleset után, de épp az elhunyt francia pilóta családja adott neki erőt.

Anthoine Hubert szombat délutáni tragikus halála alaposan megviselte a Formula-1-es paddockot Spa-Francorchamps-ban, a versenyzők és a csapatok nemcsak a közösségi oldalakon, hanem a helyszínen lerótták a kegyeletüket az F2-es pilóta előtt. A Belga GP-t a pontszerző zónán kívül, a 14. helyen záró Daniel Ricciardo szerint nagyon nem volt egyszerű túltenniük magukat az előző napon történteken:

„Örülök, hogy vége a napnak és a versenynek. Tudom persze, hogy bár furcsa, de úgy fejezhettük ki ma a leginkább a tiszteletünket, ha versenyeztünk, de nem hiszem, hogy bármelyikünk itt akart lenni vagy versenyezni akart – legalábbis én most a magam nevében beszélek, de biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül ezzel. Mindenkinek nehéz volt most itt lenni és bátran versenyezni. Szerintem mindenki megkönnyebbült, hogy vége és továbbléphetünk, és reméljük, hogy ez az utolsó alkalom, hogy ilyesmi történt.”

A Motorsport.com azon kérdésére, hogy fontolgatta-e, hogy nem áll rajthoz vasárnap, így felelt a Renault ausztrálja: „Igen, tegnap este abszolút. Azt kérdeztem magamtól, hogy megéri-e ez az egész. Végső soron ez egy nagyon egyszerű, de őszinte kérdés. Igen, ez a munkánk, a szenvedélyünk, az életünk, de akkor is csak körbe-körbe megyünk versenyautókkal. Viszont az, amikor láttam itt a családját, az bármi másnál több erőt adott nekem. Nem tudom, mit mondhatnék, el sem tudom magam képzelni az ő helyzetükben. Úgy éreztem, mindannyiunknál erősebbek voltak ma.”

Ricciardóval egyetértésben a három dobogós, Charles Leclerc, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is nehéznek nevezte, hogy egy ilyen tragédia után ma versenyezniük kellett. A brit ugyanakkor hozzátette: a versenyzők és általánosságban a sportolók viszonylag könnyen „átkapcsolnak” abba az „üzemmódba”, amikor csak a pályán zajló eseményekre koncentrálnak. Bottas pedig így fogalmazott: „Előtte és utána ott van a fejünkben, de amikor felhúzzuk a sisakot, csak egyetlen dologra fókuszálunk, amit imádunk csinálni: a versenyzésre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: