DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hivatalos: A naptárban marad a Spanyol Nagydíj

Bejelentést tett Chase Carey kedden, meghosszabbították Barcelona szerződését, egyelőre 2020-ra. Már csak két nagydíj sorsa bizonytalan, valószínű a 22 futamos szezon.

A Formula-1 közleménye szerint a pálya új szerződése egyetlen évre, 2020-ra vonatkozik, a terv azonban hosszútávú együttműködésben megegyezni. Spanyolország hagyományos helyszín a versenynaptárban, az országba 1951-ben látogatott először a világbajnokság: a jövő évi kettős jubileumként az 50. Spanyol Nagydíj lesz, valamint a 30. verseny a Circuit de Catalunya-Barcelonán.

„A döntés, hogy továbbra is a motorsport királykategóriájának versenyét rendezzük meg Spanyolországban, egy olyan országban, amely nagyszerű, a múlt század elejéig visszanyúló tradíciókkal rendelkezik az autóversenyzésben, része stratégiánknak, hogy megtartsuk a Formula-1 európai gyökereit, ugyanakkor új területek irányába is bővítsük a bajnokságot” – kommentálta a bejelentést Chase Carey, külön köszönetet mondva Katalónia elnökének, Quim Torrának.



A közlemény több adattal is alátámasztja a Spanyol Nagydíj létjogosultságát: az elmúlt három év során 510 ezer néző kereste fel a versenyt, a tavalyi esemény pedig 163 millió euró bevételt termelt.

Spanyolország hosszabbítása azt jelenti, hogy már csak két nagydíj jövője nincs megerősítve: Olaszország és Németország sorsa bizonytalan. A korábban kérdőjeles Brit és Mexikói Nagydíj bejelentette a folytatást, és a Monzáról szóló hírek is pozitívak, így nagy valószínűséggel Hockenheim búcsúzik. Hollandia és Vietnám új adalék lesz a naptárban, amely 21 helyett 22 versenyből állhat, azaz a Formula-1 történetének leghosszabbja lehet. A mezőny csapatai leterheltségre hivatkozva legfeljebb évi 22 nagydíjat vállalnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: