DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nehezebb a csapatváltás, mint a többség hiszi

Egy istállónál eltöltött legalább egy év után ismeri ki a versenyző annyira az autót, hogy teljesen képes kiaknázni a benne levő potenciált – véli a rövid időn belül kétszer átigazoló Carlos Sainz.

Formula-1-es viszonyok között sűrűn váltogatja csapatait Carlos Sainz, aki 2017-ig – három éven keresztül – a Toro Rossónál versenyzett, aztán egy és negyed szezont töltött a Renault-nál, majd a McLarennél folytatta. A 24 éves versenyző szerint a legtöbben alábecsülik az ehhez hasonló váltás nehézségeit.

„Az autók sokkal eltérőbben viselkednek egymáshoz képest, mint azt az emberek gondolják. Kis időre van szükség, amíg felfedezzük a titkokat. A kívülállók alábecsülik, mennyivel nagyobb teljesítmény nyerhető ki egy csomagból, ha már több mint egy éve ismerjük” – idézi az F1i.com Sainzot.

Állítását a mezőny más pontjairól vett esetekkel támasztotta alá: „Minden versenyzőnek szüksége van pár futamra, amíg idomul az új csapathoz, autóhoz. Láttuk ezt idén Ricciardóval és Gaslyvel. Még Leclerc-nek is szüksége volt egy igazodási időszakra, amikor a Saubertől a Ferrarira váltott.”



A fentiekből fakad, hogy számos versenyző azért illik össze olyan jól jelenlegi csapatával, mert már hosszú évek óta ismeri: „Ez van Perez, Verstappen és Hamilton esetében. Annak a következménye, hogy már egy ideje egy csapatnál vannak, és tudják, hogyan aknázhatók ki az autójuk határai. 2016-ban és 2017-ben én is azért tudtam időnként jól szerepelni a Toro Rossóval, mert már ismertem a csapatot.”

Sainz elmondta, a McLarennél viszonylag gyorsan sikerült beilleszkednie és elkapnia a fonalat: „Kevesebb időbe telt, mint a Renault-hoz alkalmazkodás. Az első pár versenyt nem szabadott túlreagálni, csak csináltam a dolgom. Azután a szerencsém megfordult, és jöttek az eredmények, Bakuban hirtelen minden összeállt. Úgy érzem, még mindig sok terünk van fejlődésre, de ez évek kérdése” – zárta Sainz, aki tekintélyes különbséggel tartja az egyéni bajnokság hetedik pozícióját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: