DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Zehnder: Raikkönen utasítások nélkül vezet

Az Alfa Romeónál versenyző Kimi Raikkönennel több, mint elégedettek a csapatnál, aki a menedzser, Beat Zehnder elmondása szerint magától tudja, mikor milyen beállítást kell változtatni verseny közben.

Kimi Raikkönen 2001-ben debütált a Formula-1-ben a Sauber csapat színeiben, most pedig, 21 futamgyőzelem és egy világbajnoki cím után ugyanoda is tért vissza, annyi különbséggel, hogy a csapatot azóta Alfa Romeo Racingnek hívják.

Az istálló akkori menedzsere Beat Zehnder volt, aki azóta is ugyanabban a pozícióban dolgozik a hinwili csapatban, és elmondása szerint már akkor is elégedett volt Raikkönennel a csapat, mikor első évét futotta, azóta viszont csak még meggyőzőbb lett a korelnökké avanzsált finn teljesítménye.



„Kimi mindenféle utasítás nélkül vezet” – árulta el Zehnder az Auto Motor und Sportnak. Ki ne emlékezne Raikkönen 2012-ben elhíresült beszólására az Abu Dhabi Nagydíjról, mikor a Lotus csapata folyamatosan instrukciókkal látta el a finnt, aki ekként mordult vissza versenymérnökére: „Csak hagyjatok békén, tudom, mit csinálok!” Nos, úgy tűnik, a 2007-es világbajnok nem beszélt mellé már akkor sem.

Az Alfa Romeo csapatának legnagyobb problémája jelenleg az lehet, hogy úgy érezhetik, csak egy pilótájuk van, hiszen az eddig megszerzett 31 világbajnoki pontból Raikkönen gyűjtött be 30-at, míg Antonio Giovinazzi Franciaországban szerezte meg élete eddigi egyetlen F1-es pontját: „Kicsit magára hagytuk Antoniót a szezon elején, de most már többet segítünk neki, így egyre jobbá és jobbá válik.”

A 39 esztendős Raikkönen azonban teljesen más stílust képvisel az autóban Zehnder szerint: „Kimi mindent magától csinál, nagyon jól átlát mindent. Amíg a mérnökök megvitatják a verseny közben, hogy milyen módba kellene átkapcsolni az erőforrást, Kimi ugyanabban a pillanatban ezt magától megcsinálja, anélkül, hogy szólnánk neki. Abszolút tudja, hogy mikor mit kell csinálnia.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: