DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Aki érdektelen szerelőből lett F1-es alapkő

Jeles évfordulót ünnepel a hétvégi Német Nagydíjon az Alfa Romeo, pontosabban az eredeti csapat, a Sauber: huszonöt évvel ezelőtt debütált Beat Zehnder, aki Kimi Raikkönennel is remek kapcsolatot ápol.

Az 1994-es Német Nagydíjon debütált a Sauber F1-es istállójának csapatmenedzsereként Beat Zehnder, így a mostani Német Nagydíjon éppen a huszonötödik évfordulója lesz ennek - Zehnder pedig ugyanúgy, ugyanabban a pozícióban dolgozik ugyanannál a csapatnál, bár most Alfa Romeónak hívják és nem Saubernek.

A jeles alkalom okán Peter Sauber, a csapat alapítója beszélt arról, hogy hogyan is került hozzájuk Zehnder. "Még 1987-ben feladtam egy hirdetést a helyi újságban, amelyben szerelőt kerestem a sportautóink mellé. Beat jelentkezett, de csalódást keltő volt az interjúja: túl fiatal volt és egyáltalán nem érdekelte a versenyzés, szóval elutasítottam" - emlékezett vissza Sauber.

sauber_2



"Aztán egy hónappal később megint felhívott és mivel nekem most már sürgősen kellett egy szerelő, mégis felvettem... Egész jó döntés volt! A többi, ahogy mondani szokás, már történelem. 1994-ben, a Brit Nagydíj után ott voltunk Eddie Jordan legendás buliján. Akkor egy csapatmenedzserre volt szükségünk a Sauber F1 Teamnél és Beat volt a vezető szerelőnk. Láttam, hogy már jó hangulatban van, felajánlottam neki az állást, ő pedig aludt rá egyet és elfogadta" - mesélte tovább.

"Minden csapatnak szüksége lenne valaki olyanra, mint ő. Mindig nálunk maradt a jó és rossz időkben is, pedig mások többször is megkeresték. Huszonöt éve ő a csapatmenedzserünk, nem lehet nélküle elképzelni a Saubert, vagy az Alfa Romeót" - tette hozzá, de Kimi Raikkönen a korábbi Sauber- és jelenlegi Alfa Romeo-pilóta is megszólalt:

"Nagyon jó lesz megünnepelni Beat karrierjét. Azóta jó barátomnak mondhatom, mióta 2001-ben bemutatkoztam a Saubernél" - mondta a Jégember. Zehnder már-már legenda az F1-es paddockban: Charlie Whitinggal is jó baráti viszont ápolt és minden más csapat képviselői is tisztelik, becsülik - nem véletlen, hogy többször is megpróbálták átcsábítani...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: