DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ricciardo nem a pénzért váltott Renault-ra

Az ausztrál F1-es pilóta nyíltan beszélt tavalyi csapatváltásáról. Elárulta, az anyagiak nem, az egyre erősödő Max Verstappen pedig csak részben motiválta a döntésben.

Tavaly augusztusban Daniel Ricciardo az egész F1-et meghökkentette, amikor bejelentette, hogy tíz év együttműködés után távozik a Red Bull istállójától, és a középmezőnybe, a Renault-hoz igazol. A döntést akkor Ricciardo a környezetváltozással indokolta, de a háttérben számos egyéb motiváció is érezhető volt, többek között az, hogy a csapat lecserélte motorszállítóját. Az ausztrál most tiszta vizet öntött a pohárba, és elárulta, pontosan milyen szempontok alapján is lépett. Azt rögtön leszögezte, az anyagiak nem játszottak szerepet.

ricciardo-portrait-20192



"Pontos számokról nem beszélhetek, de nincs nagy különbség a két csapat között. Mondjuk úgy, hogy nem emiatt döntöttem" - jelentette ki a 29 éves pilóta, aki azt az elméletet is árnyalta, hogy a Red Bull-on belül egyre nagyobb támogatottságot elnyerő Max Verstappen közrejátszott volna a döntésben.

"Valószínűleg nem annyira, mint amennyire az emberek gondolják. Pályán mindig... nem tudok olyan alkalmat felhozni, amikor csak ő kapott egy új padlólemezt, vagy bármi ilyesmi. Ebből a szempontból a csapat elég jó volt, mindig ugyanazt kaptuk. Nem erről volt szó."

ricciardo-action-20191

A hétszeres futamgyőztes korábban a McLarent is számításba vette, ám velük csak egy rövidebb ideig tárgyalt. "Nem fogok hazudni, velük is felvettem a kapcsolatot. Ezzel a három lehetőséggel számoltam, de végül a Red Bull és a Renault maradt. AKkoriban a Red Bull hosszabb távon gondolkodott, én viszont a Hondát illető fenntartásaim miatt rövidebb szerződést akartam. Egy ideig egyetlen évben gondolkodtam, de aztán rájöttem, az nem lenne túl okos dolog. Végül a felállás kettő itt [a Renault-nál] vagy kettő ott [a Red Bullnál] lett."

Szóval több apróságból állt össze Ricciardo döntése, amelyekhez az is hozzátartozott, hogy akárhová is igazolt volna, jól bevált versenymérnökével nem folytathatta a közös munkát, mivel a szakember új pozícióban helyezkedett el. "Több oka is volt, de elveszíteni Simon Rennie-t... Tudtam, hogy idén már nem ő lesz a versenymérnököm. Vele jó kapcsolatot ápoltam, és ott volt ez a bizonytalanság az új embert illetően. Azt hiszem ez is egy volt a Honda és néhány más tényező mellett."

Az ausztrál számára a csapatváltás megtérülése egyelőre még várat magára: tavaly ilyenkor már két futamgyőzelmet jegyeztek a neve mellett, idén pedig mindössze négyszer szerzett pontot, legjobb helyezése pedig egy hatodik pozíció.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: