DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen a Magyar Nagydíjon szerezte meg első pole-pozícióját

A Hungaroringen elérte első rajtelsőségét a Red Bull-Honda: bár Hamilton tűnt a fő kihívónak, Bottas indulhat a második helyről. Leclerc gumifalba csúszott a Q1-ben, de végül negyedik lett, Russell tündökölt a Williamsszel.

Elkerülte az eső a Magyar Nagydíj időmérő edzését: az esős-száradó pénteki szabadedzésekkel szemben a harmadik tréninghez hasonlóan a kvalifikáció végig szárazon zajlott, csupán az aszfalthőmérséklet ingadozott annak fényében, mikor jelentek meg felhők a pálya felett.

Már a Q1-es szakasz tartogatott egy váratlan fordulatot, ráadásul a negatív főhős az egy héttel ezelőttihez hasonlóan a Ferrari volt: Charles Leclerc megforgott az utolsó kanyarban, és az autó hátuljával, jelentős erővel ütközött a gumifalnak. A monacói folytatni tudta, de azonnal a bokszutcába sietett, hogy a csapat megvizsgálja és helyrehozza az SF90-t a Q2-re.



Eközben Max Verstappen már első körében a hétvége addigi legjobb idejét autózta – amely egyenlő a pályacsúccsal –, elsőként 1:16 alá beférve. Az 1:15:817-es eredményhez a harmadik szabadedzést megnyerő Lewis Hamilton került legközelebb, mögötte Bottas, Magnussen és Leclerc sorakoztak, a gyorsabb ferraris már fél másodpercre Verstappentől.

Az utolsó percek főszereplője azonban az egyik Williams, George Russell volt, aki a leintésig továbbjutó helyen állt, utolsó körével pedig a kilencedik helyre ugrott fel, Verstappentől csupán 1,2 másodpercre elmaradó körrel. A sorban javító ellenfelek azonban végül a kieső 16. helyre szorították le a fiatal britet. Russell mellett Perez, Ricciardo, Stroll és Kubica estek ki – a lengyel lemaradása 2,5 másodperc volt, több mint kétszerese csapattársáénak.

A Ferrari gyors munkát végzett, Leclerc az elsők között gurult ki a Q2-ben, bár kérdés, mennyire tökéletes autóval. A középső szakasz első mért köreit a Mercedes futotta meg, közepes keveréken rögtön jócskán felülmúlták Verstappen Q1-es csúcsát: Hamilton 1:15,548-at teljesített. Verstappen csupán 0,025 másodpercre maradt el az ötszörös bajnoktól, Bottas, Leclerc és Vettel követte őt, valamennyien közepes abroncson futották meg legjobb körüket.

Q2-es második kifutására a két Mercedes és Verstappen feltette a lágy abroncsot: két legjobb szektoridő után a holland visszatért a bokszba, egyikük sem akart javítani a legpuhább keveréken, hogy közepesen rajtolhassanak és elnyújthassák első etapjukat vasárnap. A második szakasz hajrájában elmaradtak az izgalmak: Norris, Sainz, Grosjean, Gasly – a Red Bull-os csupán kilencedikként – és Raikkönen továbbjutottak, Hülkenberg, Albon, Kvjat, Giovinazzi és Magnussen nem javított a végén és kiestek.

A Q3 két etapja közül az elsőn a Mercedesek tovább faragták a pályacsúcsot, de Verstappen volt az, aki a hétvége első 1:14-es körét produkálta: 1:14,958-at repesztett lágy abroncson, közel két másodpercet adott a Hamiltonnál egy századdal gyorsabb Bottasnak. A Ferrari viszont négy tizedmásodpercre volt, így bizonyosnak tűnt, az utolsó etapon a pole sorsa az előbbi három versenyző között fog eldőlni.

A véghajrában Verstappen elképesztő körrel négy tizedet lefaragott: 1:14,572-es körrel biztosította be saját pályafutása, valamint a Red Bull-Honda első pole-pozícióját. A csapattársát megelőző Bottas is rendkívül erős kört teljesített, 0,018 másodpercre maradt le Verstappentől, míg a harmadik Hamiltonnak két tizedet adott.

Közel fél másodperc hátrányban a két Ferrari következett: Leclerc Q1-es ütközése ellenére megelőzte Vettelt. A hatodik Gasly után a két McLaren következett, a kilencedik Grosjean, a tizedik Raikkönen lett a Magyar Nagydíj időmérőjén.

Az időmérő eseményei részletesebben visszaolvashatók élő közvetítésünkben.

A Magyar Nagydíj időmérő edzésének eredménye:

  Versenyző Csapat Idő/hátrány
1 Max Verstappen Red Bull/Honda 1:14.572
2 Valtteri Bottas Mercedes 0.018
3 Lewis Hamilton Mercedes 0.197
4 Charles Leclerc Ferrari 0.471
5 Sebastian Vettel Ferrari 0.499
6 Pierre Gasly Red Bull/Honda 0.878
7 Lando Norris McLaren/Renault 1.228
8 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 1.280
9 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1.441
10 Kimi Raikkönen Alfa Romeo/Ferrari 1.469
11 Nico Hülkenberg Renault 1.993
12 Alexander Albon Toro Rosso/Honda 2.115
13 Danyiil Kvjat Toro Rosso/Honda 2.120
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 2.232
15 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 2.509
16 George Russell Williams/Mercedes 2.459
17 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 2.537
18 Daniel Ricciardo Renault 2.685
19 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 2.970
20 Robert Kubica Williams/Mercedes 3.752
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: