DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem büntetik többé pénzbírsággal a veszélyes kiengedést

Leclerc és a Ferrari enyhe szankciója a Német Nagydíjon tiltakozást váltott ki a csapatokból: az FIA-hoz fordultak, hogy a bokszutcai vétségért ezentúl mindig időbüntetés járjon.

A versenyfelügyelők több enyhe ítélete visszhangot vert a Német Nagydíjon. Ezek közé tartozott egy bokszutcai incidens is Charles Leclerc szereplésével: a monacóit veszélyesen engedte el kerékcseréje után a Ferrari, ezért a gyors sávban érkező Romain Grosjeannak fékeznie kellett.

A várt időbüntetés helyett Leclerc-t nem szankcionálták, helyette a Ferrari kapott 5000 euró pénzbírságot. Néhány versennyel korábban, Monacóban Max Verstappent ugyancsak veszélyes kiengedés miatt ötmásodperces büntetéssel sújtották, amely következtében a pályán elért második helyéből negyedik pozícióba esett vissza. Michael Masi versenyigazgató a különböző jellegű büntetéseket azzal indokolta, hogy Verstappen ütközött Valtteri Bottasszal, ténylegesen ezért járt neki öt másodperc.



A pénzbírsággal a csapatok nem értettek egyet, azzal érvelve, hogy az ilyen jellegű büntetés – elhanyagolható tétel az F1-ben forgó összegekhez képest – arra bátorítaná a bokszszemélyzetet, hogy többet kockáztasson.

Az Autosport lap beszámolója szerint a téma napirendre került a csapatmenedzserek és FIA csütörtökön tartott találkozóján a Hungaroringen. A csapatok képviselői egyhangúlag azt kérték a szövetségtől, hogy ne pénzbírság, hanem időbüntetés járjon a jövőben a szabálytalan bokszutcai kiengedésért. Az FIA elfogadta a kérést, és ezentúl ehhez tartja magát a vitás esetekben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: