DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Igazgatói tisztségbe emelték Prostot a Renault-nál

Az eddigieknél formálisabb szerepet kapott a négyszeres világbajnok Alain Prost a francia istállónál: a Professzor az öttagú igazgatótanács egyik tagja lett, hogy ő is fentről segíthessen a csapatnak abban, hogy megszerezze a konstruktőri negyedik helyet.

Alain Prost még a hónap elején került a Renault vezetőségébe Thierry Bolloré helyett, aki a gyár utcai részlegéhez került vezetőnek, miután ott Carlos Ghosn nem éppen nyugodt körülmények között le kellett, hogy mondjon. A négyszeres világbajnok exversenyző korábban, amióta visszatért a Renault gyári csapatként, nagykövetként, majd tanácsadóként tevékenykedett az istállónál.

Prost most egy ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező igazgatói szerepet kapott a csapatnál, hasonlót, mint amit annak idején a Mercedesnél Niki Lauda töltött be. Rajta kívül a csapat legfelsőbb vezetésében Cyril Abiteboul csapatfőnök, a gyár elnöke, Jerome Stoll, a pénzügyi főnök Thierry Cognet, valamint a Genii főnöke, Gerard Lopez foglalnak helyet, utóbbi azért, mert még a lotusos időkből megtartott valamennyi részvényt, így ő is társtulajdonos a csapatban.

00119008_443



A Renault által kiadott hírben az olvasható, hogy a döntéssel koncepciót, küldetést és értékeket szeretnének adni a csapatnak, felállítani egy megfelelő stratégiát, valamint küldetést, ezen kívül pedig elszámolhatóságot és felelősséget a részvényesek felé. Habár Prost szerepe formálisnak tűnhet, a Renault úgy fogalmaz, hogy a franciának kulcszerepe lesz a döntések meghozatalában, úgymint a szerződéshosszabbítások, valamint a csapat pénzügyeinek intézése.

Alain Prost annak idején versenyzőként három szezont töltött a Renault-nál, ahol 1983-ban vb-második lett, köszönhetően négy győzelmének, mindössze két ponttal lemaradva Nelson Piquet mögött.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: