DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Mihez kezd Bottasszal és Oconnal a Mercedes?

Augusztusban várható döntés azzal kapcsolatban, hogy Valtteri Bottas marad-e Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél – jelentette ki a Német Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján a bajnokcsapat vezére, Toto Wolff, aki beszélt arról is, hogy reményei szerint 2020-ban a csillagos alakulat által patronált Esteban Ocon is visszatérhet az F1 versenyzői mezőnyébe.

Néhány hete, az Osztrák Nagydíj hétvégéjén Toto Wolff csapatfőnök megspendírozta, hogy reményei szerint idén hamarabb születhet döntés Valtteri Bottas jövőjével kapcsolatban, mint tavaly. Nos, akkor július 20-án tett bejelentést a Mercedes, a jövő évre vonatkozó döntés viszont még nem született meg: mivel a paddock folyamatosan tele van pletykával, az újságíróhad természetesen lecsapott a szakvezetőre és nekiszegezték a kérdést, hogy az ausztriai kijelentés ellenére miért várat magára a 2020-as felállás megerősítése.

„Meglehetősen különös, amikor a versenyzőket már júliusban bejelentik. Ha komoly kiértékelést akarunk végrehajtani, akkor több időre van szükség, és ez akár a télbe is belenyúlhat, mint azt láthattuk már más csapatok esetében is. Számunkra nem az a kérdés, hogy mi lesz jövőre, hanem az, hogy mi lesz hosszabb távon. Ezért döntöttünk úgy, hogy valamikor augusztusban hozunk döntést. Persze ez nem jelenti azt, hogy már augusztusban meg is tesszük az erre vonatkozó bejelentést” – mondta Wolff a Német Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján.

ocon



Bottas 2017 óta versenyez a Mercedesnél, ahol még soha nem nyújtott olyan jó teljesítményt, mint idén – annak ellenére is, hogy a finn pilótának már voltak hullámvölgyei a szezon kezdete óta. Az egyéni ponttáblázat 2. helyén állomásozó északi versenyző továbbra is hisz abban, hogy a szezon hátralevő részében partiban lehet a vb-címért Hamiltonnal szemben, így saját bevallása szerint jelenleg nem is foglalkozik túl sokat a szerződéshosszabbítás kérdésével. „Nem olyan régen már volt egy rövid beszélgetésünk erről” – mondta Bottas csütörtökön a Mercedes hockenheimi sajtóértekezletén, ahol jelen volt a formula.hu is. „Ezen a hétvégén biztosan nem várható fejlemény ezzel kapcsolatban, de nem is kell kapkodnunk. Csapatként jól állunk, én pedig türelmes vagyok.”

Pletykák persze vannak szép számmal: az utóbbi hetekben Bottas ülésével összefüggésbe hozták Max Verstappent, valamint a Mercedes által patronált és a Williams istálló kötelékében újoncként pallérozódó George Russellt is, de – természetesen – szóba került Esteban Ocon neve is. A francia szintén Mercedes-nevelés, s miután tavaly lyukra futott a pilótapiaci kavalkádban, jelenleg a nevelőegyesületénél állomásozik tartalékként. A gallt állítólag vinné a Renault, más csapatokkal kapcsolatban is említették már a nevét, de egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy Wolff mindenképpen szeretné versenyzői álláshoz juttatni 2020-ra.

bottas_3

„Nagyon elégedettek vagyunk Esteban fejlődésével, de ugyanez igaz George-ra is. Ők a legidősebb juniorjaink, és a célunk az, hogy készen álljanak a bevetésre a Mercedesszel. Mint tudjuk, Esteban tavaly balszerencsés volt és két szék közül a földre ült. A Mercedesnél mindannyian tudjuk, hogy mire képes. Valtteri is nagyon jó teljesítményt nyújt, megérdemli a helyet, de Esteban is meggyőzött bennünket a múltban arról, hogy remek tagja a csapatnak. A színfalak mögött nagyon hasznos munkát végez, a versenyhétvégék éjszakáin a szimulátorban ül. Ide is eljön majd szombaton, hogy segítsen bennünket a tapasztalataival, de alapvetően is egy remek kölyökről van szó. Szóval igen, érdekes lehet számunkra egy Mercedes-fiatalt ültetni az autóba, de el kell mondanom, hogy más csapatok is érdeklődnek Esteban iránt. Óvatosan kell döntenünk, nemcsak a saját érdekünket, hanem Esteban érdekeit is szem előtt tartva” – fogalmazott Wolff.

Egyes teóriák szerint a Renault azért hezitál Ocon leigazolásával, mert csakis úgy szerződtetnék, ha a Mercedes lemondana a pilótával kapcsolatos jogokról. Wolff a pénteki sajtóértekezleten utalt is rá, hogy nem feltétlenül szeretnék elveszíteni ezeket a jogokat: „Ha olyan döntést hozunk, ami Valtteri számára kedvező, akkor valakinek tovább kell segítenie Esteban fejlődését, ez pedig akár azt is jelentheti, hogy egy vagy két évre kikerülne a kezeink közül. A döntésnek ilyen következményei lehetnek” – monda a csillagosok szakvezetője.

Ocon a Manor és a Force India/Racing Point színeiben 2016-tól 2018 végéig összesen 50 nagydíjon állt rajthoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: