DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Williams lemaradt, hogy felzárkózhasson

Az F1 aktuális sereghajtójánál jelentős változásokra volt szükség az életben maradáshoz: az autó alapjaitól kellett építkezni, de Claire Williams végre látja a fényt az alagút végén.

A Formula-1 2014-es és 2015-ös szezonjának konstruktőri harmadik helyezettje mély és sötét gödörbe zuhant bele 2018-ban, ahonnan látszólag a mai napig nem sikerült kikecmeregnie. Pedig a Williams vezetősége a színfalak mögött lázasan dolgozik a megoldáson, és a nyilatkozatok alapján úgy tűnik, végre megjelentek javulás első reménysugarai. George Russell szerint a következő néhány futamon már számíthatunk előrelépésre a csapattól.

 williams-kubica-action-20191



"Nehéz tavalyi éve volt a csapatunknak. Strukturálisan sokat akartunk változtatni, ami szinte olyan volt, mintha kettőt léptünk volna hátra, mielőtt hármat előrelépünk. Az alapok most már nagyjából a helyén vannak, így megpróbálhatunk minél több teljesítményt kihozni az autóból. Hiszem, hogy képesek vagyunk erre" - nyilatkozta az istálló újonca.

A csapathoz 2018 elején érkezett egy szakember, aki a korábbi technikai igazgató, Paddy Lowe év eleji távozása után átvette tőle a stafétabotot, és azóta is összefogja az istálló fejlesztési folyamatait. Doug Mckiernanről van szó, aki Claire Williams szerint kulcsszerepet játszik az istálló újraélesztésében is.

"Mindenki számára egyértelmű, hogy az F1-ben mekkora szerepe van az aerodinamikának. Leszorítóerőben mi hiányt szenvedünk, ezért arra a területre nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Tavaly jelentős változások álltak be a részlegen, megérkezett hozzánk Doug McKiernan, aki egészen új szemlélettel dolgozik az autó karosszériáján. Azonban egy ilyen változás csak idővel érik be. Szinte az alapokig vissza kellett mennünk, de most már látom a felfelé ívelő tendenciát, ami nagyszerű" - nyilatkozta a megbízott csapatvezető.

Az istálló a következő néhány versenyre több fejlesztéssel is készül, amelyek ideális esetben a középmezőnyhöz is közelebb hozhatják őket és a jövő évi autó fejlesztését is elősegíthetik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: