DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az 50 éve csapatfőnök Frank Williamst ünneplik Silverstone-ban

Újra ott lesz az F1-es paddockban a Williams alapítója, aki az utóbbi időszakban már csak nagy ritkán jelenik meg nagydíjakon. A brit hétvégén főszerepbe kerül: most ünneplik meg, hogy fél évszázada csapatot vezet az F1-ben.

Amikor csapatfőnöki ténykedéséről beszélünk, nem egyetlen istállóra gondolunk: a brit első alakulata a Frank Williams Racing Cars volt 1969-ben, mely később a rövid életű Wolffá vált. Ekkor azonban az alapító már nem volt a fedélzeten, 1977-ben új istállót indított, a ma is működő, kilenc konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címet nyerő Williams Grand Prix Engineeringet.

Az első Williams 1969-ben a szezon második versenyétől, a Spanyol Nagydíjtól kezdve állt rajthoz – a versenyző Piers Courage, az autó pedig ekkor még nem házon belül készült, hanem egy Brabham BT26A volt –, a Williams azonban több okból kifolyólag is a Brit Nagydíjon ünnepel: egyrészt természetesen ez a csapat hazai versenye, másrészt 40 éve, 1979-ben a Williams Silverstone-ban szerezte meg első nagydíjgyőzelmét.



Bár a csapatfőnöki teendőket ténylegesen évek óta lánya, Claire Williams látja el, az alapító iránti tiszteletet jelzi, hogy formálisan továbbra is Sir Frank Williams viseli a pozíciót. A 77 éves, több mint három évtizede kerekesszékhez kötött csapatvezető már csak kivételes alkalmak esetén jár nagydíjra, az ünnepi hétvégén azonban természetesen ő is ott lesz.

„50 év a Formula-1-ben” – mondta el a Williams közleményében Sir Frank. „Őszintén, sokat nem járt ezen az eszem. Nem mondhatom el, hogy minden percét szerettem, mert voltak nagyon nehéz pillanatok, mikor elveszítettem a feleségem, elveszítettem a versenyzőim. De a Formula-1 nagyon jó volt hozzám. Mindig bolondultam a sebességért, kisfiú korom óta, amikor szerettem körbe-körbe menni, mintha autóversenyző lennék – micsoda bolondság.”

A csapatfőnök köszönetet tett legfontosabb kollégájának, aki tanácsadói szerepkörben a mai napig a Williams kötelékéhez tartozik: „Patrick Head csatlakozása jelentős volt, kulcsszerepet játszott abban, hogy a cég azzá váljon, ami. Nagyszerű sikereket éltünk meg, de van egy fontos mondás az F1-ben: csak annyira vagy jó, amennyire az utolsó versenyed. Folytatjuk a harcot, én pedig egyelőre nem megyek sehova” – csillogtatta meg Frank Williams, hogy a láng továbbra is benne lobog.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: