DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kubica: Árnyék vetül a teljesítményemre

A lengyel F1-es pilóta úgy érzi, a Williamsnél átélt helyzete beárnyékolja a visszatérése jelentette rendkívüli teljesítményt. Sikeréről a gyors mindennapok miatt néha még ő maga is megfeledkezik.

Nyolc elkeseredetten küzdelmes év után Robert Kubica elérte azt, amiről talán már csak ő maga hitte el, hogy lehetséges: egy kis híján tragikus, maradandó károsodással járó ralibaleset után idén a Williams színeiben visszatért a Formula-1 mezőnyébe. A lengyel közönségkedvenc hegyeket mozgatott meg ezért a sikerért, ám küzdelmei a grove-i istálló jelenlegi, nem túl rózsás állapota miatt még messze nem értek véget. Kubica idén a tizenhatodik pozíciótól még nem végzett előrébb, a pontszerző helyekről pedig egyelőre álmodni sem mer. A csapatnál átélt viszontagságok ellenére az Autosportnak azt nyilatkozta, egy esetleges időutazás alkalmával sem gondolná meg magát, ugyanúgy aláírná jelenlegi szerződését.

 kubicaszurkolok-20192



"Nem bántam meg a döntést. A frusztráció sem jó szó erre, mert ez még mindig jobb helyzet, mint otthon a kanapéról nézni a Formula-1-et. Egyértelmű, hogy elégedettebb lennék, ha kevesebb problémám lenne és előkelőbb helyekért harcolhatnék - összességében ez a helyzet elég rossz fényt vet a teljesítményemre, a visszatérésemre. Ezt egyébként hajlamos vagyok elfelejteni, mert az F1 annyira gyors sport, hogy bizonyos értelemben napról napra élünk, így hajlamos vagyok elfeledni, hogy elértem valamit, amiért évekig dolgoztam."

Kubica mindig is reálisan látta saját helyzetét, a szerződés aláírásakor is mindvégig szem előtt tartotta, hogy mire vállalkozott. "Már Abu Dhabiban is gratuláltak nekem az emberek, hogy 'szép munka', hiszen sikerült visszatérnem. Én erre azt mondtam, hogy csak most jön a java. Az F1 egy magas szintű, kiélezett sport, ami nagyon kemény tud lenni. Ugyanazokkal az emberekkel és csomaggal rövid időn belül jelentős magasságokat és mélységeket lehet megélni, így bizonyos szempontból nem is lehetne nehezebb [a sportág]."

A lengyel szerint az a legnehezebb az egész jelenlegi helyzetben, hogy tudja, a Williamsnek egy ideig még egészen biztosan nincs esélye felvenni a versenyt a többi csapattal. "A múltban is volt fent és lent, de tudtuk, hogy ha nagyjából rendbe rakjuk a dolgainkat, akkor versenyképessé válhatunk. Most annyira le vagyunk maradva, hogy még akkor sincs esélyünk a többiek ellen, ha ők valamilyen problémával küzdenek. Ennél talán nincs is idegesítőbb" - vallotta be.

Kubicával kapcsolatban az utóbbi napokban felerősödtek a pletykák, amelyek szerint az őt támogató olajtársaság kihátrálna a Williams mögül, ám ezt a híresztelést maga a szponzor cáfolta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: