DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Hamilton: Federernek bárki érezheti magát, Lewisnak nem

A közönség képtelen úgy azonosulni a Formula-1-es versenyzőkkel, mint egy kosaras vagy teniszező sztárral – fejtegette Lewis Hamilton, akit nem érdekel, mennyire ismerik el.

Bárki beleképzelheti magát a profi focisták helyébe, aki lemegy a grundra a barátokkal, vagy éppen teniszcsillagnak érezheti magát, aki egy ütőt ragad. A Formula-1 azonban túlságosan speciális sport ahhoz, hogy a közönség azonosulni tudjon versenyzőkkel – Lewis Hamilton azt magyarázta el, miért van áthatolhatatlan szakadék az autósport királykategóriája és rajongói között.

„Mi az egész világon csak 20-an vagyunk, és az átlagemberek között senki nincs, aki, ha gondolna egyet, kipróbálhatná, milyen úgy autót vezetni, ahogy mi csináljuk” – idézi az F1i.com Hamiltont. „Ha elmegyek kosarazni, még én is érezhetem magam egy másodpercre LeBronnak vagy Steph Currynek. Néha, ha teniszezem, és nagyot szerválok, akkor egy pillanatra úgy érzem magam, mintha Federer lennék.”



„Egy Formula-1-es autóba azonban nem lehet csak úgy beülni, és lenyomni egy kört, ahogyan én szoktam, aztán arra gondolni, hogy ’most már értem, hogyan csinálja Lewis’. Nehezebb azonosulni és észrevenni az apróságokat, hogy milyen borotvaélen táncolunk” – fejtegette Hamilton.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff nemrég amiatt panaszkodott, hogy Hamilton hazájában, az Egyesült Királyságban nem ismerik el a pilótát, holott „talán a legjobb versenyző, aki valaha élt”. Az ötszörös világbajnok úgy gondolja, nem népszerűségétől függ, mennyire szerepel jól a nagydíjakon:

„Nincs szükségem arra, hogy ezzel foglalkozzak. Nem negatív értelemben mondom, egyszerűen az embereknek különbözhet a véleményük. Nem ez alapján dől el, hogy jó vagy rossz munkát végzek. Én tudom, mikor voltam jó vagy rossz. Tudom, hogyan teljesítek, és mikor lenne több bennem. Tisztában vagyok vele, mekkora munkát végez a csapatom, és melyik hétvégén nem tudom az ő szintjüket hozni” – magyarázta Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: