DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Verstappen törte meg a Mercedes egyeduralmát

Max Verstappen 2019-ben első győzelmét aratta a Formula-1-ben, egy pocsék rajt után oktatta a mezőnyt. Leclerc második, Hamilton szenvedett, Bottasé lett a harmadik hely végül.

A meglehetősen sok és átláthatatlanul kiosztott büntetés után alaposan felkavarodott az Osztrák Nagydíj rajtrácsa. Az első sorban Charles Leclerc és Max Verstappen várhatták a rajtot, a másodikban pedig a két Mercedes, Bottas-Hamilton sorrendben. Sebastian Vettel csak a 9. helyről vágott neki a versenynek.

Max Verstappen megtorpant a rajtrácson, a komplett élmezőny elment így mellette. Norris rajtolt óriásit, a mclarenes a harmadik helyig jött előre, de aztán a Hamiltonnal való csatározás után visszaesett ötödiknek. Leclerc, Bottas, Hamilton, Raikkönen volt az első négy sorrendje a rajtot követően.

Verstappen nagyon elrontotta a rajtot


Vettel a negyedik körben megelőzte Lando Norris McLarenjét, így máris az ötödik helyen találta magát, néhány körrel később pedig Kimi Raikkönen mellett is elment a német, így a negyedik helyen autózott hét kör után. A kilencedik rundóban Verstappen is megelőzte az Alfa Romeóval fantasztikusan rajtoló finnt, aki ezzel a hatodik pozícióba csúszott vissza.

A 22. körben Valtteri Bottas és Sebastian Vettel is kiálltak a bokszba, s bár nagyot nyerhetett volna a Ferrari azon, hogy Bottasnak meg kellett várnia, míg Vettel elhalad a bokszutcában mellette, de a ferrarisok nem készítették elő a gumikat időben. Egy körrel később a simán vezető Leclerc is kijött a kemény gumikért. Raikkönen mellett időközben Norris is elment, a finn pedig Gaslyval volt nagy csatában. A 24. körben ő is megkapta a fehér oldalfalú Pirelliket.

Lewis Hamilton a 30. körig húzta a közepes gumikon, és vissza is jöhetett volna Vettel elé, azonban arra panaszkodott a brit, hogy leszorítóerőt vesztett, ami miatt orrkúpot cseréltek a Mercedes szerelői Hamilton autóján. A Lauda-kanyarban sokszor rátette a magasított rázókőre az autót Hamilton, könnyen lehet, hogy a padlólemeze sérült meg a britnek, aki az ötödik helyig csúszott vissza. Vettel mellett Verstappen is megelőzte őt, a holland pedig egyre közelebb került Vettelhez.

A 40. körben Leclerc, Bottas, Vettel, Verstappen, Hamilton volt az élmezőny sorrendje. Mindenki tisztes távolból követte a másikat, így ezekben a körökben inkább a középmezőnyben zajlottak akciók. Az 50. kör felé közeledve azonban Verstappen begyújtotta a rakétákat a Vettelénél frisebb kemény gumikon, és egy másodpercen belülre lopta magát a ferrarishoz. Öldöklő csatát vívtak a dobogó harmadik fokáért, Verstappen pedig harmadik nekifutásra meg is előzte a négyszeres világbajnokot. A lelátók valósággal felrobbantak, Vettel pedig egyből ki is jött lágy gumikért.

Ez felvetette azt a kérdést, hogy Leclerc kibírja-e egy kiállással a futam végéig, Verstappen pedig egyből Bottas után vetette magát. Mikor úgy nézett ki, hogy Verstappen megelőzi Bottast is, szólt a holland, hogy erőt veszített, a csapat pedig azonnal mondta neki, hogy mit állítson a kormányon. A holland pedig az első adandó alkalommal meg is előzte Valtteri Bottast.

A hollandnak 15 köre volt arra, hogy ledolgozzon 5 másodpercet Leclerc-hez képest, a 9 körrel frissebb gumikon. Verstappennek szóltak, hogy a legvégéig rendelkezésére áll az összes ló a Honda motorjából, és folyamatosan csökkentette is a különbséget Leclerc-rel szemben. Pokoli csatát láthattunk az utolsó körökben a két ifjú pilóta között. Oda-vissza előzgették egymást, aztán Verstappen a 69. körben megelőzte Leclerc-t, viszont összeértek, így a levegőben lógott egy vizsgálat az előzéssel kapcsolatosan. A kockás zászló Verstappent intette le elsőként, Leclerc a második, Bottas a harmadik.

 A versenyben futott leggyorsabb körért járó pluszpontot is Verstappen zsebelte be.

 

Az Osztrák Nagydíj nem hivatalos végeredménye:

 

1

Max Verstappen

NED Aston Martin Red Bull Racing Honda 71 kör
2 Charles Leclerc MON Scuderia Ferrari + 2.724s
3 Valtteri Bottas FIN Mercedes AMG Petronas Motorsport + 18.960s
4 Sebastian Vettel GER Scuderia Ferrari + 19.610s
5 Lewis Hamilton GBR Mercedes AMG Petronas Motorsport + 22.805s
6 Lando Norris GBR McLaren F1 Team +1 kör
7 Pierre Gasly FRA Aston Martin Red Bull Racing Honda +1 kör
8 Carlos Sainz ESP McLaren F1 Team +1 kör
9 Kimi Raikkonen ITA Alfa Romeo Racing +1 kör
10 Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo Racing +1 kör
11 Sergio Perez MEX SportPesa Racing Point F1 Team +1 kör
12 Daniel Ricciardo AUS Renault F1 Team +1 kör
13 Nico Hulkenberg GER Renault F1 Team +1 kör
14 Lance Stroll CAN SportPesa Racing Point F1 Team +1 kör
15 Alexander Albon THA Red Bull Toro Rosso Honda +1 kör
16 Romain Grosjean FRA Rich Energy Haas F1 Team +1 kör
17 Daniil Kvyat RUS Red Bull Toro Rosso Honda +1 kör
18 George Russell GBR ROKiT Williams Racing +2 kör
19 Kevin Magnussen DEN Rich Energy Haas F1 Team +2 kör
20 Robert Kubica POL ROKiT Williams Racing +3 kör
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: