DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Tárgyalással vennék el a Mercedes előnyét

Péntek reggel összeülnek az F1-es csapatok, hogy a Pirellivel és az FIA-val megtárgyalják a Mercedesnek kevésbé kedvező, tavalyi abroncsok visszahozatalát. Nagy a zúgolódás az egyhangúság miatt.

Drasztikus közbeavatkozást harcolt ki néhány Formula-1-es csapat az Osztrák Nagydíjat megelőzően, miután a Mercedes idén sorozatban nyolcadik futamgyőzelmét szerezte meg múlt héten. Néhány istálló - élen a Ferrarival és a Red Bull-lal - addig hangoztatta elégedetlenségét az idei, többek szerint Mercedesnek kedvező gumiabroncsokkal kapcsolatban, hogy az FIA úgy határozott, péntek délelőtt 9-re összehívja a Pirellit és a csapatokat egy tárgyalásra, amelynek témája a 2018-as kerekek minél hamarabbi visszahozása lesz.

 mercedes-pirelli-2019-action



Előzmény, hogy a Pirelli a tavalyi gumikat is a csapatok kérésére változtatta meg, akkor több alakulat is túlmelegedésre és hólyagosodásra panaszkodott, ezért az olasz márka 0,4 millimétert lefaragott futófelületek vastagságából. Ezzel párhuzamosan viszont megemelte azok működési tartományát is, ami azt eredményezte, hogy bizonyos csapatok azóta képtelenek kellően felmelegíteni a gumikat, miközben a Mercedes túlmelegítésre hajlamos koncepcióinak ez tökéletes változás volt. A zúgolódók szerint ez a kulcs a német márka idei, lehengerlő szereplésére.

A tárgyalás végkimenetele erősen kérdéses. Szezon közben bármilyen szabálymódosításhoz minimum 70%-os támogatottság szükséges, ami a tízcsapatos mezőnyben hét igent igényel. A Az Autosport beszámolója szerint a Ferrari, a Red Bull, a Toro Rosso és a Haas teljes mellszélességgel támogatja a változást, az Alfa Romeo és a Renault kételkedik a közbeavatkozás szükségességében, a McLaren, valamint Mercedes és partnerei, a Williams és a Racing Point pedig vélhetően ellenzi a változtatást. Ez azonban csak a felszín, a háttérben akár olyan mozgolódásról is szó lehet, amelyre nincs rálátásunk, így kár is lenne előre elkönyvelni az indítvány végeredményét.

Ha a változásért harcoló csapatok sikerrel járnak, az sem jelentene azonnali változást, a Pirelli ebben az esetben augusztus végén, a Belga Nagydíjon szállíthatná le az első adagot a régi-új abroncsokból. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: