DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Monzára jósolja a bajnokavatást Brawn

Ha a Mercedes tartja ezt a tempót, a Formula-1 sportszakmai főnöke szerint már a szezon kétharmadánál eldől a konstruktőri világbajnoki cím sorsa. Ezért van új szabályokra szükség: ugyanakkor fontos, hogy azokat nem a Mercedes ellen kell meghozni.

A Mercedes eddigi legdominánsabb szezonját teljesíti a Formula-1-ben: az előző öt év egyikében sem fordult még elő, hogy megnyerték volna az első nyolc nagydíjat (ebből hatszor arattak kettős győzelmet). A csapat pontelőnye óriási: Lewis Hamilton és Valtteri Bottas összesítve eddig 338 egységet gyűjtött, míg a Ferrari párosa 198-at. Az F1 sportügyekért felelős főnöke, Ross Brawn – aki maga is irányított egy sikercsapatot, a Ferrarit a 2000-es évek első felében – azt is megjósolta, mikor fogják kiosztani a konstruktőri világbajnoki címet.



„Ha a Mercedes ezt a tempót tartja, akkor Monzáig bebiztosíthatja a konstruktőri címet, úgy, hogy a szezon egyharmada még hátra lesz!” – jelentette ki merész jóslatát Brawn, akit az F1i.com idézett. A szakember szerint ez bizonyítja, hogy szabályváltozásra lenne szükség:

„Legyünk egyértelműek, nem Lewis, Valtteri és a Mercedes felelősek azért, hogy a szezonjuk a tökéletessel határos. Annak is magától értetődőnek kell lennie, hogy a bevezetésre váró szabályváltozások nem egy csapat ellen irányulnak, azért, mert újraírja a rekordok könyvét. Azt viszont valamennyiünknek meg kell értenie, hogy a sportnak, melyet szeretünk, nagyobb versenyre van szüksége, hogy más csapatok is törekedhessenek a dobogóra, nem csak az a pár erős istálló, melyek dominálnak.”

Hogy mennyire korai lenne a monzai bajnokavatás: az Olasz Nagydíj után még hét verseny marad a szezonból. A Mercedes az idényzáró előtt leghamarabb 2015-ben és 2016-ban ünnepelt konstruktőri világbajnoki sikert, előbbi évben az Orosz, utóbbiban a Japán Nagydíjon: azon a ponton négy forduló volt még hátra a naptárból.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: