DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Szafnauer idővel még lejjebb vinné az F1-es költséglimitet

A többség alig várja már a 2021-ben életbe lépő új szabályokat, amelynek része egy 175 millió dolláros költségvetési limit is. A Racing Point csapatfőnöke, Otmar Szafnauer úgy véli, idővel akár ezen is lehet csökkenteni.

A 175 milliós költségvetési limitnek előzetesen egy ötéves periódust szabtak meg, később akár ez változhat is, de csak az említett időszak végén, vagyis 2025-ben - erről egyeztek meg a csapatok azelőtt, hogy a végleges szabályokat októberben papírra vetnék, és elfogadnák.

A Racing Point csapatfőnöke, Otmar Szafnauer úgy véli, hogy amikor eljön 2026, ezt az összeget akár még lejjebb is lehet faragni. „Ha hozzávesszük ehhez a 175-höz a kivételeket, az összeg valahol 240-250 körül áll meg, de legalább elkezdtük valahol. Öt év múlva akár még lejjebb is lehetne ezt szorítani, de mondom, ez is jobb mint a semmi. Most a nagycsapatokon van a sor, hogy kitalálják, hogy közelítsenek hozzánk a költségekben, de a dolgok jó irányba haladnak.”

00119008_742



Azt Szafnauer biztosnak tartja, hogy az összeg változni fog. „Van egy kitétel az inflációra is, de akkor majd friss tárgyalások kezdődnek. Meglátjuk, mi mennyire ment jól addig, vagy éppen mi mennyire nem, de az biztos, hogy változás az lesz.”

A csapatfőnök tudja, a nagyoknak nem lesz egyszerű összehúzni a nadrágszíjat. „Nyilván nem egyszerű emberektől megválni például, ezt megértem, de még mindig inkább így, kontrollált körülmények között történjen ez, minthogy valaki erre legyen szorulva.”

Ahogy arról fent szó esett, a szabályok véglegesítése a jelenlegi tervek szerint októberben zajlik majd le, ennél tovább viszont Szafnauer nem várna. „Az vagy azt jelentené, hogy még tovább toljuk, amit akarunk, vagy találgatni fogunk a részletekkel kapcsolatban. Egyik sem lenne jó. Több halasztást nem írok alá.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: