DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bottas állítja, hogy nem rogyott meg

Egy hete szó szerint elviharzott a Paul Ricard pályáról Valtteri Bottas, aki nehezen nyelte le az újabb vereséget, és egyértelműen a megtörtség jeleit láthattuk rajta. Az F1 ezen a hétvégén már a Red Bull Ringen szerepel, ahová a finn magát összekapva érkezett meg. Hogy mit ígér? Amit eddig: mindent megtesz, hogy Lewis Hamilton ne vágtázzon el idejekorán a vb-címmel…

Hamilton idei hatodik, zsinórban negyedik, Le Castellet-ben aratott diadala után a többség egy lyukas garast sem adott volna azért, hogy Bottas – aki a Ferrari csapnivaló produkciója láttán az egyetlen, aki izgalmassá tehetné az idei szezont – nem tört meg. Márpedig a finn azt állítja, hogy „egyben van” és támadni fog a Red Bull Ringen, ahol a múltban szép sikereknek örülhetett: noha tavaly ez a pálya volt a Mercedes számára a mélypont, hiszen műszaki okok miatt mindkét autó kiesett, Bottas tavaly és tavalyelőtt begyűjtötte a rajtelsőséget, 2017-ben pedig a dobogó legfelső fokán pezsgőzhetett.

bottas_1



A formula.hu a paddockban találkozott olyan újságíróval, aki nem titkolta: kisebb összeggel meg is játszotta, hogy Bottas nyer, mert ha nem itt nem kapja össze magát, akkor sehol a világon. „A múltban valóban nagyon jó volt ez a helyszín számomra, most pedig a kihívás az, hogy ez ismét így legyen” – mondta a finn pilóta a Mercedes csütörtöki sajtóértekezletén, ahol jelen volt a formula.hu is. Az idei szezont „Bottas 2.0” becenéven, remek formában indító, ám azóta megtorpanó pilóta beszélt arról is, hogyan próbálta megérteni és feldolgozni a franciaországi vereséget azután, hogy feldúltan távozott a pályáról: „Mindig meg kell próbálnunk megérteni azt, hogy miért alakult úgy, ahogyan, és önkritikusnak is kell lenni ilyen helyzetekben. A nagy különbségre sok dolog hatással volt és őszintén szólva kiábrándított, hogy ez megtörténhetett, hiszen ilyen korábban nem fordult elő. Hogy mi járult hozzá ehhez? Például a vezetési stílus, hiszen Lewis sokkal jobb munkát végzett azon a vasárnapon a gumik menedzselése terén, ami mindig komoly különbséget eredményez. Nagyon eltérőek voltak a beállításaink is, idén először fordult elő, hogy ennyire eltérő beállításokkal versenyeztünk. Sok leckét kellett megtanulnom, de a múlt hétvége óta sikerült nyomnom egy jó kis ’resetet’, és szerintem nincs értelme tovább rágódni ezen. Tanultam a történtekből, tudom, hogy mire vagyok képes az autóban és bízom abban, hogy boldog napok jönnek” – fogalmazott Bottas.

A versenyző szerint a forróság óriási kihívásnak ígérkezik a motorokra és a fékekre nézve Spielbergben, ahol már csütörtökön is 33-34 Celsius-fokot mutattak a hőmérők, a folytatást pedig még extrémebbnek gondolják az időjósok. A finn pilótának ennek ellenére sincsenek aggodalmai a Mercedes megbízhatóságával kapcsolatban: „Manapság az F1-es autók elképesztően összetett járművek, amelyeken nagyon sok minden elromolhat. Viszont a csapat egyfolytában azon dolgozik, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. Úgy gondolom, hogy a tavalyi műszaki hibákból sokat tanultunk, azok biztosan nem fognak előfordulni. Hiszek a csapatban, hiszen a megbízhatóságunk eddig remek, és olyankor is tudtunk futamot nyerni, amikor nem a mienk volt a legjobb autó. Teljes mértékben bízom a csapatban, de tudjuk azt is, hogy soha nem lehet tudni…”

bottas2

Bottas hátránya nyolc futam után 36 pont Hamitonhoz képest, így valóban el kell kezdenie a hátrány megfaragását, ha partiban akar maradni a világbajnoki titulusért. A finn tudja, hogy nem lehet tovább halogatni a rakéták beindítását, ha szeretné megfékezni csapattársát: „Minden hétvége nagyon fontos, de sajnos eddig nem minden hétvégém sikerült jól. Örülök annak, hogy tizenhárom forduló még hátravan. A következő néhány verseny tényleg kiemelten fontos számomra, mert ha picit jobban előre tekintek, amit egyébként nem szoktam, akkor számomra is nyilvánvaló, hogy csökkentenem kell a hátrányomat, ha azt akarom, hogy maradjon esélyem a bajnokságra. Ez tény. Számomra jobb, ha arra összpontosítok, hogyan érhetem el ezt, így ma a mérnökökkel végzett munkával kell foglalkoznom, holnaptól pedig körről körre dolgozni az előrelépésen.”

Az északi pilóta szerint egyáltalán nem jelent terhet vagy nyomást számára az a tény, hogy a közvélemény szerint a Ferrari harmatos szereplése miatt kizárólag tőle lehet bajnoki izgalmakat remélni. „Nincs semmilyen nyomás, sőt! Az a célom, hogy az idény végén is az élen legyek, és ez a cél nagyon is él, de tudom, hogy nagyon sok múlik azon, hogy mi történik a következő egy vagy két hónapban. Abu Dhabiig még sok minden történhet” – fogalmazott Bottas, aki üzent is azoknak, akik érte szorítanak: „Tudom, hogy sokan szorítanak nekem és bíznak abban, hogy nyerhetek. Nekik azt üzenem, hogy köszönöm a támogatást, és a tőlem telhető legjobbat fogom nyújtani!”     

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: