DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamilton: Ne minket, a fejeseket szidják

Az ötszörös világbajnok szerint hiába tűnhet úgy, hogy a pilótákon múlnak a változatos F1-es futamok, nekik semmi beleszólásuk a szabályokba, ezért inkább a döntéshozókra kellene panaszodni.

A Mercedes istállója - Lewis Hamiltonnal az élen - az előző szezonokhoz hasonlóan az ideiben is úthengerként gázolja le a Formula-1 mezőnyét, és alig van esély arra, hogy ez a helyzet 2021-ig bármit is változzon. Az F1 tulajdonosai és vezetői a pénzügyektől kezdve az aerodinamikai előírásokig bezárólag erre az évre tervezik újraprogramozni a sorozat működését, ám addig még másfél szezont kellene átbölytölnie a változatos futamokra vágyó nézőseregnek. Az egyoldalú helyzet főszereplője az ötszörös világbajnok Hamilton, aki szerint az unalmas versenyek során akármennyire is a pilóták vannak rivaldafényben, a helyzetről messze nem ők tehetnek, hiszen nem ők írják a szabályokat.

olle-kanada-ham-vet



"A pénzhez és a többi hasonló dologhoz semmi közünk" - reagált a panaszkodó nézőknek a brit. "A fejesekre kellene nyomást gyakorolniuk, akik biztosan csak a munkájukat próbálják végezni, de hosszú, hosszú évek óta rossz döntéseket hoznak."

A szokásoktól eltérően múlt héten Hamilton és Nico Hülkenberg egy, a 2021-es szabályokat tárgyaló megbeszélésre volt hivatalos, amelyen a FOM, az FIA és a csapatok képviselői is megjelentek. Talán a változás előszele volt ez a nyitás kettejük felé, ugyanis a pilótáknak korábban szinte semmilyen beleszólásuk nem volt a szabályok alakulásába. "Semmi hasznom nem volt abból, hogy megjelentem, de ha bármiben segíthetek... Annyi döntést meghoztak már, de pilóta meglátásaira még egyszer sem voltak kíváncsiak. Örömmel vállalnám ezt a szerepet, ha ezzel a rajongók jobb versenyeket kapnának. Hogy hiszek-e a dolgok jelentős megváltozásában? Hiszem, hogy pozitív irányba fogunk mozdulni. Nagyon bízom ebben."

Hamilton szerint még óriási munka áll az F1 előtt, hogy életképes 2021-es szabályrendszert hozzon létre, ám bátorítónak találta azt, hogy a döntéshozók most pilótákat is bevontak a döntéshozás folyamatába. Külön kiemelte, mennyire bizalomkeltő az, hogy az aerodinamikai előírásokon nem más, mint Ross Brawn csapata dolgozik. "Lelkesítő, hogy minket is beengedtek. Nagyon szívélyesen fogadtak minket. Remélem, hogy más versenyzőkkel ezt a jövőben is folytatják."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: