DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Kérvényezte a kanadai döntés felülvizsgálatát a Ferrari

Bár a múlt héten nem nyújtott be fellebbezést a Sebastian Vettel montreali győzelmébe kerülő 5 másodperces büntetés ellen, a Ferrari bejelentette, hogy él másik lehetőségével, és újra összehívja a versenybírókat az ítélet miatt.

Emlékezetes, hiszen minden bizonnyal az év egyik legfőbb beszédtémája és botránya marad a Formula-1-es berkekben: Sebastian Vettel hiába érte el elsőként a kockás zászlót a megelőző hétvégén rendezett Kanadai Nagydíjon, a győzelem mégis Lewis Hamiltonhoz került, mivel a németet 5 másodperces időbüntetéssel sújtották egy pályaelhagyást követő, veszélyesnek ítélt visszatérés miatt, amelynél Hamiltonnak lassítania kellett kettőjük ütközése elkerülésének érdekében.

00119010_876



Vettel testbeszédével, a Ferrarit vezető Mattia Binotto pedig nyilatkozatában fejtette ki, hogy nem ért egyet a döntéssel, a csapatnál mindenki azt vallotta, a tapadást elvesztett autóval ennél biztonságosabban nem lehetett volna manőverezni az adott helyzetben. Az esetből a paddockban és a rajongók körében is nagy balhé kerekedett, a szakértők és a laikusok elsöprő többsége is úgy vélte, indokolatlan volt a szigor.

A Ferrarinak három napja lett volna fellebbezni a döntés ellen, amit végül nem tettek meg – bizonyára tudva, hogy ezt az utat választva aligha járnának sikerrel, hiszen futamok során kiosztott büntetéseket a szabályok értelmében már nem lehet megtámadni. Állt azonban a csapat előtt egy másik lehetőség is, amiről a múlt héten mi is beszámoltunk: új bizonyítékok előkerülése esetén kérhetik a döntés felülvizsgálatát. Erre két hétig, tehát e hét vasárnapig volt lehetősége az istállónak, és végül már most be is nyújtották hivatalosan az erre vonatkozó kérelmet az FIA felé. A 2019-es Formula1-es Kanadai Nagydíjnak tehát még mindig nincs vége.

A kérelemnek eleget téve az FIA köteles ismét összehívni a versenybírókat – nem feltétlenül ugyanazt a négyest, akik Montrealban ténykedtek, lehetnek mások is –, akik először átvizsgálják a Ferrari beadványát, és eldöntik, hogy az új információk fényében valóban indokolt-e a kanadai incidens újravizsgálata. Ha annak tartják, akkor megkezdődhet az eset tényleges újratárgyalása, meghallgatva a Ferrari képviselőinek álláspontját is. Az olasz istálló nem közölte a nyilvánossággal, hogy milyen új bizonyítékokat gyűjtött össze.

Az FIA még nem tájékoztatott arról, hogy mikor kerül sor a kérelem elbírálására, noha a hétvégi Francia Nagydíj időszaka ideális terep lenne ehhez. Az pedig, hogy milyen döntés születhet, és az esetlegesen megváltoztatná-e a több mint egy héttel ezelőtt lefutott Kanadai Nagydíj győztesének kilétét, teljes kérdőjel. Évtizedek óta nem volt példa arra a Formula-1-ben, hogy ilyen hosszú idő elmúltával hirdessenek új győztest egy versenyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: