DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton: Tudom, milyen érzés így veszíteni

A legutóbbi esetben, amikor egy büntetés döntött az első hely sorsáról az F1-ben, épp a brit volt az áldozat, bár a Mercedes pilótája szerint teljesen más volt a helyzet a 2008-as Belga Nagydíjon.

Nem túl gyakori jelenség a Formula-1-ben, hogy nem azt hirdetik ki győztesként, aki elsőként szelte át a célvonalat. Vasárnap ez történt Sebastian Vettellel az öt másodperces büntetése miatt, amely révén így Lewis Hamilton győzött Kanadában. Érdekesség, hogy a legutóbbi ilyen esetben viszont épp a britet fosztották meg a győzelemtől, ráadásul utólag: a 2008-as spái futamon hiába futott be az első helyen, utólag büntették, amiért Kimi Raikkönent úgy előzte meg, hogy az előtte lévő kanyarban a pályán kívül ment el mellette, s bár visszaengedte maga elé a finnt, nem várt egy kanyart az újabb támadással.

ham-rai-2008-spa-dppi-1



A lassan tizenegy évvel ezelőtti történetet a montreali sajtótájékoztatón is felelevenítették az újságírók, Hamilton szerint azonban teljesen más volt az akkori eset: „Nem hiszem, hogy feltétlenül párhuzamba lehet állítani a 2008-as esettel, mert ott én hibáztam: a pályán kívül előztem meg valakit, visszaengedtem magam elé, aztán újra megelőztem” – magyarázta az akkor még vb-cím nélkül álló brit, akit a Crash.net szakoldal idéz. „A csapatom akkor rákérdezett Charlie-nál, hogy rendben volt-e az előzés. Charlie azt felelte, hogy igen, pedig ha azt mondja, hogy nem volt rendben, akkor újra elengedtem és újra megelőztem volna. Utána teljes őrület volt az a verseny: lesodródtam, megelőzött, aztán megpördült, így visszaelőztem, végül pedig ütközött, én meg megnyertem a futamot – és aztán mégis megbüntettek.”

Hamilton viszont éppen a fentiek miatt tisztában van vele, milyen érzés ilyen körülmények között elbukni az első helyet: „Szóval teljesen más volt az a helyzet, de megértem, milyen érzés így elveszíteni egy győzelmet. Egyértelmű, hogy senki nem így akar futamot nyerni. És nem is így akarsz elveszíteni, főleg akkor, ha ennyire jól vezettél.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: