DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Forradalmi F1-es ötlet: Tiltsák be az edzést

Ha Lewis Hamilton nehezen vezethető F1-es autókat szeretne, akkor Günther Steiner szerint az lenne a legegyszerűbb, ha megtiltanák a versenyzőknek a testedzést, és gyorskajákkal etetnék őket.

Egészen nagy visszhangot váltott ki a Formula-1 világában a Lewis Hamilton által csütörtökön felvetett ötlet, amely szerint Az F1-es autóknak a jelenleginél sokkal nagyobb fizikai terhelést kellene róniuk a pilótákra, a brit szerint ugyanis az aktuális gépeket egyszerűen túl könnyű elvezetni. A Haas csapatfőnöke a tőle megszokott stílusban reagált a gondolatra, és poénból szélsőséges ötlettel állt elő, mielőtt megmagyarázta volna a helyzetet.

 f1-kanada-2019-sajto1



"Megtilthatnánk a pilótáknak, hogy edzőterembe járjanak, így a versenyek végére elfáradnának. Ez sokkal olcsóbb megoldás lenne. És egyenek mindig gyorskajákat! Viccet félretéve, az edzettségi szintjük sokkal magasabb, az autók pedig jóval kifinomultabbak. Ezt hívják fejlődésnek. Nem arról van szó, hogy könnyű lenne vezetni, egyszerűen csak jóval felkészültebbek a pilóták és mi is" - magyarázta Steiner, akivel a Toro Rosso csapatvezetője is egyetért. Franz Tost nem ma kezdte az ipart, évtizedek óta a száguldó cirkuszban dolgozik, így hozzátett egy kijózanító gondolatot a témához.

"Az én meglátásom szerint a pilóták sosem voltak még annyira edzettek, mint manapság. Saját edzővel, saját étrenddel rendelkeznek és személyre szabott edzéstervet követnek. Ez össze sem hasonlítható a húsz vagy harminc évvel ezelőtti időszakkal, amikor Nelson Piquet, Nigel Mansell vagy akárki összeesett a verseny után. Ők sosem láttak belülről edzőtermet, néhányuk pedig még cigizett is. Volt, aki a verseny előtt is rágyújtott, aztán képtelen volt befejezni a futamot, ezért kiállt, és ráfogta az egészet a sebességváltóra. Egyszerűen nem voltak elég jó formában."

Hamilton felvetésére a Mercedes csapatfőnöke azt javasolta, érdemes egy pillantást vetnünk az idei köridőkre. "Minden korábbinál gyorsabbak az autók. A leszorítóerő mértéke óriási, és ahogy Franz is mondta, minden annyival kifinomultabb lett, hogy a korábbi hibákat már nem követjük el. Mesterséges módon, a szervókormány kivételével nehezebbé tehetnénk a vezetést, de ezzel akkorára nőnének a pilóták, mint a testépítők. Így fárasztóak lennének a versenyek, de technológiailag ez visszalépést jelentene. Mégis, a szórakoztatóértéke miatt talán érdemes lenne ezt megfontolni" - vetette fel az ötletet Toto Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: