DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kanada: A Ferrari legnagyobb esélye?

Montreal papíron tökéletesen fekszik a maranellóiak F1-es autójának, igaz, bizonyos részeken sokat visszahozhat esetleges hátrányából a Mercedes - de ha itt sem lesz jó a Ferrari, akkor hol?

Az elmúlt két időmérőn esélye sem volt a Mercedesszel szemben a Ferrarinak, a kanadai pálya azonban egy olyan esélyt kínál Sebastian Vetteléknek, amivel muszáj lesz élniük - ha ez sem sikerül, akkor nem nagyon látni, hogy mikor és hol tudnak még versenyben maradni, vagy inkább visszatérni a versenybe a riválissal szemben.

A sok egyenes kedvez a maranellóiak autójának, a legutóbbi, hasonló aerodinamikai csomagot igénylő pályán, Bakuban pedig ez ki is derült - Charles Leclerc gyakorlatilag a mezőny leggyorsabbja volt, mielőtt egy csúnya hibával lenullázta magát a Q2-ben. Mark Hughes, a Sky Sports szakértője is úgy gondolja, hogy itt a lehetőség:

"A Ferrari autójának alapvetően alacsonyabb a légellenállása, mint a Mercedesnek és ha a pálya karakterisztikája ennek kedvez, akkor előnybe kerülhetnek a Mercedes nagyobb leszorítóerejével szemben. Ez az előny még nagyobb akkor, amikor erre az aerodinamikai csomagra váltanak és ha mindezt kombináljuk azzal, hogy nekik az időmérőn még nagyobb erőfölényük lehet a motormód miatt, akkor harcban kell lenniük a pole-pozícióért" - magyarázta Hughes.

01_5



A szakíró elemzései és számításai (amelyeket Bakura alapoz) alapján az egyenesekben összesen körönként hét tizedmásodperccel kell gyorsabbnak lennie a Ferrarinak a Mercedesnél és a kevés kanyarban ezt elvileg nem szabadna visszahozniuk Lewis Hamiltonéknak. "Monza mellett Montreal a legkevésbé leszorítóerő-igényes pálya, Barcelonához képest például 30%-kal kevesebbet számít ez. Azonban a legtöbb kanyar lassú, ahol a Mercedes tapadási fölénye a legnagyobb a Ferrarihoz képest, úgyhogy valószínűleg a kör vége nagyon szoros lesz" - tette hozzá.

A Ferrari balszerencséje, hogy nagyon kevés ilyen pálya van, mint a montreali, úgyhogy gyakorlatilag muszáj ebből a lehető legtöbbet kihozni, mert ennél jobb esélyekre nem nagyon számíthat a következő helyszíneken.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: