DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Bizonyos személyek felelősek a Williams hanyatlásáért

A csapatot előző szezon végén elhagyó Rob Smedley pontosan átlátja, hogyan lett konstruktőri harmadikból néhány év alatt legutolsó a Williams. Szomorúnak tartja, ami a patinás istállónál történt.

Felipe Massa korábbi versenymérnöke, Rob Smedley 2014-ben csatlakozott a Williamshez a brazil pilótával együtt, de már nem a versenyzőnek asszisztálva, hanem egy magasabb technikai pozícióban, a teljesítményért felelős igazgatóként. Abban a szezonban úgy tűnt, a grove-i csapat végre magára talál: konstruktőri harmadik helyen végeztek (igaz, futamgyőzelem nélkül), majd a következő szezonban megismételték az eredményt.

A zuhanás nagyon gyorsan ment végbe: a következő két évben ötödik, 2018-ban utolsó lett a csapat, idén pedig a pontszerzésre sincs esélyük. Smedley 2018 novemberében hagyta el az istállót, és pontosan látja, mi vezetett a jelenlegi helyzethez.



„A csapatnak rengeteget kellene dolgoznia. Mi sok új mérnöki gyakorlatot vezettünk be, az út folytatása azonban a kutatás-fejlesztésbe való befektetés lett volna, amire soha nem került sor. Aki igazi konstruktőr akar lenni, annak bizonyos szinten invesztálnia kell, vagy le fog maradni, függetlenül attól, hogy milyen jó szakemberei vannak” – mondta a Motor Sport Magazine-nak Smedley, aki azóta technikai szakértőként a Formula-1-hez csatlakozott, olyan elismert mérnökökhöz hasonlóan, mint Ross Brawn vagy Pat Symonds.

Smedley azt is tudja, ki felelős a hanyatlásért, de nem akarja nevesíteni korábbi kollégáit: „Nem akarok konkrét személyekről beszélni, de egyértelmű, hogy néhány rossz döntés született a csapatban, amelynek eredményeként a jelenlegi pozícióba kerültek. Ez igazán szomorú.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: