DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Wolffot magával sodorta a gyász

A Mercedes F1-es vezetője nehezen tér magához Lauda elvesztését követően: az utóbbi napjai borzasztóak voltak, jelenleg élőhalottnak írja le magát. Kérdés, így hogyan vezényli le a csapat hétvégéjét.

Nehéz Monacói Nagydíj előtt áll az idén eddig tökéletes mérleggel rendelkező Mercedes Formula-1-es istállója. A címvédő alakulat hétfőn este az egyik kulcsemberét, a 70 éves Niki Laudát veszítette el, amiből egyelőre nehezen tér magához a gárda. Toto Wolffnak, akit a futamközvetítések során rendszeresen a háromszoros világbajnok társaságában láthattunk, a gyász elsöprő érzése mellett kell levezényelnie csapata versenyhétvégéjét, amihez egyelőre nehezen találja az erőt: a szerdai sajtótájékoztatón nem jelent meg, így csütörtökön beszélt először az érzéseiről.

 wolff-lauda-1



„Az utóbbi 48 órám borzasztó volt, úgy érzem magam, mint egy élőhalott. Folyton fényképeket nézegetek, ami miatt félóránként könnybe lábad a szemem. Olyan, mintha az F1 szívét és lelkét veszítettük volna el. Tudtuk, hogy nincs jól, ezért napjai vannak hátra. Hétfőn este a feleségétől kaptam egy üzenetet, épp Párizsban voltam. Azóta sem vagyok önmagam, szürreálisnak érzem, hogy Niki nélkül tartózkodom a paddockban. Hiába tudhattuk előre, annyira letaglózó, hogy nem láthatjuk többé.”

A csapatvezetőt több személyes szál fűzte Laudához. Egyrészt honfitársak voltak, másrészt Wolff korábbi felesége Lauda unokatestvére volt, így a páros rendszeresen együtt utazott az F1-es futamokra. Később ezt a kapcsolatot egy szakmai együttműködéssel bővítették ki, amikor 2013-ban együtt csatlakoztak a Mercedes istállójához. Wolff elárulta, utoljára az Azerbajdzsáni Nagydíjat követően beszélt barátjával, akinek igyekezett minél több hétköznapi dolgot vinni az életébe. A világbajnok reakciója erre az volt, hogy folytassák a munkát, ettől jobb már nem lesz a helyzet. 

 danke-niki-mercedes

A Mercedesen belül egy másik kulcsfigura, Lewis Hamilton is nehezen viseli Lauda elvesztését. Ahogy csapatfőnöke, úgy ő maga is az FIA külön engedélyével maradt távol a szerdai sajtótájékoztatóról, ami miatt kritizálták őt, ám Wolff szerint ebben aztán semmi kivetnivaló nincs, elvégre egy „közeli barátot veszítettünk el, amiről nehéz ennyi idő után beszélni.”

„Egyszerre kaptuk meg az üzenetet, ami után rögtön felvettük egymással a kapcsolatot. Mindenki a maga módján éli meg a gyászt” – reagált a csapatvezető, aki a napokban a média és a nézők megértését kéri. „Remélhetőleg így folytathatjuk a dolgunkat.  Niki sem szeretné, ha ez máshogy lenne.”

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: