DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel kézzel írt levelet a beteg Laudának

Mély empátiájáról és emberségességéről adott tanúbizonyságot Sebastian Vettel, aki tavaly egy kézzel írt levéllel kedveskedett a kórházban betegeskedő Niki Laudának. Erős kötelék lehetett a két versenyző között.

Egy végtelenül kedves és emberi történet járja be a világ motorsporttal foglalkozó weboldalait Niki Lauda halála kapcsán. Az osztrák Formula-1-es világbajnok alig pár napja hunyt el, így a Monacói Nagydíj helyszínén is visszatérő téma a háromszoros világbajnok élete, teljesítménye és hagyatéka. A nehéz pillanatokat mindenki másképpen kezeli, és ezzel kapcsolatban derült fény arra az alkalomra, amikor Sebastian Vettel saját kezűleg írt üzenetet az éppen akkor tüdőtranszplantáció miatt lábadozó Laudának.

 vettel-lauda-1



"Hallottam, hogy egy ideje nem érzi jól magát, és nincs olyan állapotban, hogy felvegye a telefont, ezért elgondolkodtam, nekem mi esne jól egy ehhez hasonló helyzetben. Egy ilyen üzenetet elolvasni jó érzés. Ez a tisztelet egy jele, és számomra nem is volt kérdés [hogy megtegyem]" - emlékezett vissza a tavaly őszi alkalomra a végtelenül empatikus Vettel.

A német kiváltságosnak érzi magát, amiért alkalma nyílt Laudával társalogni az F1 hőskoráról, ugyanis lehetősége volt kérdeznie az akkori autókról, a Ferrarinál eltöltött időről és magáról Enzo Ferrariról is. Elmondása szerint az osztrák világbajnok iránt érzett tisztelete az eredményein, a személyiségén és a sportba fektetett energiáin alapszik.

 lauda-portre-1

"Nemcsak egyszeri szóváltásra, hanem rendszeres beszélgetésre, viccelődésre volt lehetőségem vele. A humorérzéke nagyon egyenes volt, néha nem lehetett eldönteni, hogy poénkodik-e, vagy állít valamit. Ezt határozottan élveztem. Nemcsak az F1-ben, a hétköznapokban is csak ritkán lehet hozzá hasonló emberrel találkozni. Különleges személy volt."

Interjúi, megnyilvánulásai alapján Lauda egy őszinte, egyenes személy benyomását kelti, aki nem fél felvállalni saját véleményét. Vettel benyomása pontosan ugyanez volt róla. "Egyre nő azok száma, akik nem önmagukat adják a tévében, de Niki nem tartozott közéjük. Ő olyan volt, amilyen. Sosem játszotta meg magát. Nyílt beszédű volt, igazi személyiség, igazi versenyző, aki szenvedélyes a sport iránt. Sok olyan jellemzővel bírt, amit az emberek tiszteltek. Nagy űrt hagy maga mögött, amit mi képtelenek leszünk kitölteni" - emlékezett rá vissza a négyszeres világbajnok."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: