DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Williams máris leszerződtette a női sorozat éllovasát

Még csak három hete indult útjára az autósport számára új horizontokat nyitó W Series, de az egyik F1-es csapat máris lecsapott az eddigi legmeggyőzőbb pilótahölgyre, Jamie Chadwickre.

Nem akármilyen ajándékot kapott 21. születésnapjára a brit Chadwick, amit éppen ezen a napon, a versenyhétvége utáni hétfőn ünnepel: a Formula-1 történetének harmadik legsikeresebb, ám idén egyértelmű sereghajtó csapata, a Williams bejelentette, hogy az év hátralévő részében fejlesztőpilótaként számít szolgálataira.

D6_rGOrW0AE1nT0



Chadwick 2015-ben megnyerte a brit GT4-es bajnokságot, de különösen az elmúlt egy évben emelkedett ki a jelen legígéretesebb női pilótájaként. Tavaly első hölgyként futamot nyert a brit F3-ban, a télen bajnok lett az indiai formulaautós szériában, az MRF Challenge-ben, emellett kétszer is tesztlehetőséget kapott a Formula-E-ben, a május első hétvégéjén útjára indult W Seriesben pedig azonnal az elsőszámú esélyessé lépett elő a riválisok és a közvélemény szemében: Hockenheimben első, Zolderben második helyen ért célba, mindkétszer pole-t szerzett és hat ponttal vezeti a tabellát Beitske Visser előtt.

Chadwick fejlesztőpilótai szerepköre egyelőre nem szól tesztlehetőségről a Williams versenyautójában, viszont rengeteg időt tölt majd el a csapat szimulátorában, a Brit Nagydíjtól kezdődően pedig három európai F1-es futamhétvégére is elutazik az istállóval.

„Nagy megtiszteltetés, hogy csatlakozhatok a Williams versenyzői akadémiájához. A szimulátorban végzendő munkám remek lehetőséget kínál majd a fejlődésemhez. Már várom, hogy belemélyedjek a munkába Grove-ban, és segítsem a csapatot, amiben csak tudom” – nyilatkozta a boldog Chadwick.

D6xxD9-WwAElHNW

Van az F1-es mezőnyben néhány csapat, amelyek az utóbbi években előszeretettel kísérleteztek hölgypilótákkal: Tatiana Calderon jelenleg is az Alfa Romeo tagja egy Chadwickéhez hasonló szerepkörben. A Williamsnél pár éve többször is tesztlehetőséget kapott Susie Wolff, és persze a mezőny egyetlen női csapatvezetője, Claire Williams is náluk dolgozik.

„Volt szerencsém élőben látni Jamie versenyét Hockenheimben, ahol megszerezte a W Series történetének első futamgyőzelmét” – mondta Williams, utalva arra, hogy már a szezonnyitón kiszemelte magának Chadwicket. „Rendkívül fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk a nőknek a motorsportban, és a tény, hogy egy hölgy is a versenyzői akadémiánk tagjává válik, remélhetőleg ösztönzi majd a fiatal lányokat, hogy már korán a versenyzés útjára lépjenek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: