DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

Nem csak a rajton múlt Bottas veresége

Lewis Hamilton ezúttal egyértelműen csapattársa fölé nőtt a vasárnapi futamon attól függetlenül is, hogy a rajtnál megtörtént köztük a helycsere - ezen javítania kell a finn F1-es pilótának.

Érdekes ellentmondásba keveredett egymással az időmérő és a futam Barcelonában, már ami a két Mercedes egymáshoz viszonyított tempóját illeti és ez ismét rávilágított arra, hogy milyen hatalmas különbségeket tud generálni az, ha valaki nem jól kezeli az idei Pirelliket. A kvalifikáció döntő köre előtt Lewis Hamilton nem tudott megfelelően felkészülni, emiatt Valtteri Bottas szokatlanul, váratlanul nagy különbséggel tudott nyerni, a futamon azonban megfordult a helyzet - és nemcsak azért, mert a finn elrontotta a rajtot.

Persze az tény, hogy a kuplung hibája miatt bekövetkező helycsere sokat segített Hamiltonon, hiszen innentől ő diktálhatta a tempót, de az nem kérdés, hogy a brit ettől kezdve végig uralni is tudta a futamot. Az első körben rögtön kiosztott két másodpercet Bottasnak, amellyel biztonságos (DRS-en kívüli) távolságba hozta magát, majd onnantól tökéletesen menedzselte a gumijait - a 19. körben még mindig csak szűk négy másodperc volt az előnye, körönként egy tizeddel volt gyorsabb Bottasnál.

mer2



A döntő ütést azonban ezt követően vitte be: amíg az ő abroncsai tökéletes állapotban voltak, Bottaséi pedig elkezdtek elfogyni, a brit jól időzítve kőkeményen odacsapott. Elkezdte nyomni, előbb fél másodperccel volt gyorsabb csapattársánál, majd megfutotta a verseny addigi leggyorsabb körét és két egész másodpercet osztott ki - sőt, annyi tartalékja maradt, hogy az ezt követő öt körben még átlagosan bő hét tizeddel növelte előnyét, így egy rövid időszakban tíz másodperces fórt épített ki. Innentől nem nagyon lehetett miről beszélni, jöttek a kerékcserék, Bottasnak pedig nem maradt esélye.

Ezt még megkavarhatta volna a biztonsági autó, de Hamilton tökéletesen kapta el az újraindítást, már az első pár kanyarban meglépett és onnantól csak egyetlen kört nyomott meg igazán, amivel a plusz egy pontot is bezsebelte - átlagosan két-három tizeddel itt is gyorsabb volt Bottasnál, kivéve a legvégén, amikor már kiengedett.

A finn pilóta számára ez abszolút egy megoldandó probléma, hiszen már az előző két szezonban sem tudta úgy életben tartani a gumijait, mint Hamilton, az idei Pirellikkel pedig ez még nehezebben megy, a brit viszont az ilyen hibákat könyörtelenül megbünteti. Bottas "felpiszkálta az oroszlánt" a parádés szezonkezdetével, de a két elrontott rajt miatt eldobott pontok és az ilyen futamok biztos, hogy sokba fognak kerülni számára - Hamilton egyértelműen komolyan veszi, belekezdett némi pszichológiai hadviselésbe is (legutóbb azzal, hogy "engedte Bottast nyerni", most azzal, hogy "Valtterire van állítva az autó, de a futamra változtattam és jobb voltam", stb.) és úgy fest, hogy megtalálta a kellő motivációját a finnben. Mivel a riválisok nem nagyon tudnak beleszólni ebbe a csatába, úgy fest, hogy Bottastól "rosbergi" szezon kell ahhoz, hogy Hamilton ne ünnepelhessen hatodszorra is...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: